Bucureştiul, în campania mondială împotriva pedepsei cu moartea. Ce demersuri se fac la ONU

Capitala României se alătură, de joi, campaniei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, la propunerea Comunităţii Sant’Egidio, care are ca misiune scopurile caritabile în întreaga lume.
(Photos.com)
Cristina Boiangiu
29.11.2012

Capitala României se alătură, de joi, campaniei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, la propunerea Comunităţii Sant’Egidio, care are ca misiune scopurile caritabile în întreaga lume.

Campania “Oraşe pentru Viaţă, Oraşe împotriva Pedepsei cu Moartea” a fost demarată în urmă cu 10 ani, iar de atunci s-au strâns 5,5 milioane de semnături în întreaga lume de la persoanele care cer renunţarea la pedeapsa capitală. În ţara noastră, câteva mii de persoane şi-au exprimat acordul pentru această măsură, începând din 1998 şi până în prezent.

“Semnăturile strânse în România se adaugă la cele peste 5,5 milioane de semnături strânse în întreaga lume ce vor sprijini demersul Comunităţii Sant'Egidio şi al altor asociaţii care luptă pentru drepturile omului de eradicare a pedepsei capitale în toate statele lumii. Aceste semnături sunt prezentate Organizaţiei Naţiunilor Unite împreună cu alte mărturii strânse din ţările unde pedeapsa cu moartea nu a fost abolită. În cei 10 ani de când a fost demarată campania “Oraşe pentru Viaţă. Oraşe Împotriva Pedepsei cu Moartea”, au fost făcuţi paşi importanţi, numărul statelor aboliţioniste crescând an de an, deoarece am demonstrat ca violenţa şi fenomenul infracţional nu este diminuat de existenţa acestei pedepse, din contră statele aboliţioniste au o rată a criminalităţii cu mult mai mică decât în ţările unde este menţinută pedeapsa cu moartea”, a declarat, pentru Epoch Times, Monica Tătaru, specialist comunicare la Sant’Egidio Bucureşti.

În perioada următoare, vor fi organizate mai multe acţiuni în sprijinul ideii de renunţare la pedeapsa cu moartea.

“Comunitatea Sant'Egidio a demarat o acţiune de amploare ce implică liceeni şi studenţi, sub titlul Tineri pentru pace, în cadrul căreia sunt organizate seminarii în diferite unităţi de învăţământ ce au drept scop conştientizarea pericolului adus de violenţa de orice fel. Astfel, sunt prezentate mărturii ale supravieţuitorilor ororilor Holocaustului, dar şi poveştile tragice ale unor condamnaţi la moarte din zilele noastre. Este vorba despre persoane cu dizabilităţi grave care au primit această pedeapsă, persoane nevinovate care au fost executate sau oameni condamnaţi la moarte pentru fapte minore. De asemenea, anual organizăm un pelerinaj la Auschwitz, alături de alte mii de tineri din întreaga Europa, pentru a comemora victimele ororilor din acest lagăr şi nu numai”, a precizat Monica Tătaru.

Când a fost abolită pedeapsa cu moartea pentru prima dată

După ce a fost aplicată în aproape toate statele, timp de sute de ani, pe 30 noiembrie 1786, a fost abolită pentru prima dată în istorie pedeapsa cu moartea. Evenimentul a avut loc în Marele Ducat al Toscanei, iar cu ocazia sărbătoririi acestuia, Bucureştiul se alătură celor peste 69 de capitale şi 1.500 de oraşe din întreaga lume care se pronunţă împotriva pedepsei capitale.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat de ce este necesar ca Bucureştiul să se alăture acestei iniţiative.

“Când România a aderat la Uniunea Europeană, a aderat şi la acest vis de a aboli pedeapsa cu moartea în întreaga lume. Din 2007, România face parte cu drepturi depline din Europa, dar a fi cetăţean european înseamnă şi să aperi drepturile europenilor şi a tuturor din lume. Bucureştiul devine una dintre capitalele europene prin aderarea sa la această campanie, fiind convinşi că nu există justiţie fără viaţă. Bucureştiul, capitala României, este punctul de referinţă pentru toţi românii din lume, iar acum devine mai mult, fiind oraş al păcii, oraş al justiţiei, oraşul convieţuirii tuturor”, a declarat Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului.

Acţiunea „Oraşe pentru Viaţă, Oraşe împotriva Pedepsei cu Moartea” este iniţiată de Comunitatea Sant’Egidio şi este susţinută de principalele asociaţii internaţionale pentru drepturile omului, unite în Coaliţia Internaţională Împotriva Pedepsei cu Moartea, printre care se numără Amnesty Internaţional, Ensemble contre la Peine de Mort, Internaţional Penal Reform şi FIACAT.

“Credem cu tărie că abolirea pedepsei cu moartea este primul pas pentru fiecare stat pentru a realiza o adevărată democraţie, o adevărată convieţuire pentru toţi cetăţenii. Primul drept pentru toţi, tineri sau bătrâni, bogaţi sau săraci, nevinovaţi sau vinovaţi, este dreptul la viaţă. S-a demonstrat că pedeapsa cu moartea nu reduce criminalitatea, din contră, ţările care menţin pedeapsa cu moartea au o criminalitate mult mai mare faţă de cele care au abolit-o”, a declarat Alberto Quattrucci, secretar general al Comunităţii Sant’Egidio.

În prezent, pedeapsa capitală este abolită în 141 de ţări, iar 56 de state şi teritorii încă mai folosesc pedeapsa cu moartea. În România, aceasta a fost abolită în 1989, în urma Revoluţiei din decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor