Bucureşti: La Răzoare se va construi o gară subterană

Lucrările la Magistrala M5 de metrou au îngreunat traficul dinspre vestul spre centrul Bucureştiului. În perioada următoare, chiar dacă metroul va prelua o parte din traficul intens, numărul tot mai mare de maşini care vin dinspre Drumul Taberei va crea din nou probleme de aglomeraţie în zona Răzoare. Nodul Intermodal Răzoare, un proiect de 150 de milioane de euro, ar fi capabil să rezolve problema aglomeraţiei în trafic din zonele respective.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
24.09.2012

Lucrările la Magistrala M5 de metrou au îngreunat traficul dinspre vestul spre centrul Bucureştiului. În perioada următoare, chiar dacă metroul va prelua o parte din traficul intens, numărul tot mai mare de maşini care vin dinspre Drumul Taberei va crea din nou probleme de aglomeraţie în zona Răzoare. Nodul Intermodal Răzoare, un proiect de 150 de milioane de euro, ar fi capabil să rezolve problema aglomeraţiei în trafic din zonele respective.

Acest proiect propus de municipalitate - construcţia unui pasaj subteran pe direcţia Progresul - Geniului - este pe lista de obiective "de început" de ani de zile, dar începerea lucrărilor a întârziat, informează b365.net.

Pasajul subteran Răzoare este vital deoarece zona s-a aglomerat foarte mult de la construcţia Pasajului Basarab, dar lucrările vor începe în funcţie de finanţarea disponibilă. Nodul intermodal Răzoare se încadrează în planul de închidere a inelului de circulaţie central, care prevede existenţa a cel puţin 2 benzi pe sens, fără conflicte în intersecţii, ceea ce ar însemna construcţia mai multor pasaje, multe dintre ele fiind deja începute. Studiile arată că, dacă s-ar realiza acest proiect, şi circulaţia ar fi dirijată pe inele, în detrimentul radialelor, nu ar mai exista ambuteiaje mari în Capitală.

Pasajul Răzoare, prioritar

Pasajul Răzoare este o prioritate pentru traficul Capitalei şi pentru locuitorii din zonă, dar Primăria Capitalei a considerat mai importante alte proiecte de infrastructură în ultimii 5 ani.

Nodul intermodal Răzoare - Calea 13 Septembrie este un proiect de infrastructură extrem de complex. Se preconizează amenajarea unui punct intermodal de transport public, compus din: tunel rutier de la intersecţia străzii Progresul cu Calea 13 Septembrie până la intersecţia Bd. Geniului cu Şos. Cotroceni, o gară subterană, o parcare subterană, linii de tramvai şi autobuz. Proiectul va fi organizat pe mai multe niveluri - subterane, supraterane şi la nivelul solului, iar pasajul subteran va fi perpendicular pe viitoarea Magistrală 5 Drumul Taberei - Eroilor.

Linia de tren ar putea lega magistrala principală, plecând din Gara de Nord, de Gara Cotroceni, trecând pe la Răzoare, până la Gara Progresul. Viitoarea cale ferată ar fi subterană, săpată cu scuturi.

Sumă derizorie alocată de primărie

Bugetul Municipalităţii prevedea pentru Nodul Intermodal Răzoare, în 2012, suma derizorie de doar 2.200 de euro, în condiţiile în care proiectul necesită o investiţie de aproximativ 150 de milioane de euro, conform studiilor făcute, în 2007, de Consiliul General al Municipiul Bucureşti. Această situaţie a apărut din cauză că pentru banii Municipalităţii au prioritate proiectele deja începute. Finalizarea acestora, respectiv începerea lucrărilor la Răzoare, va mai dura însă. Au loc lucrări de construcţie la anumite proiecte mari precum Bulevardul Buzeşti-Berzei, pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii sau străpungerea Doamna Ghica - Bulevardul Chişinău.

Totuşi, nu se ştie sigur daca va începe proiectul de la Răzoare chiar după finalizarea lucrărilor începute pentru că Primăria anunţa că este interesată în perioada următoare şi de alte proiecte mari precum autostrada suspendată, penetraţia Splai - Ciurel - A1, noua Sala Polivalentă sau trei noi parcări subterane în centrul Capitalei. Cu toate acestea, Nodul intermodal Răzoare este pe lista proiectelor pentru care Primăria va solicita un împrumut de aproximativ 800 de milioane de euro, decizie ce a fost aprobată la sfârşitul lunii august de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, fapt ce relevă faptul că proiectul este încă în vizorul autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor