Bucureştenii vor apartamente noi, cu două camere, sub 60.000 euro

Aproximativ 30% dintre bucureşteni doresc să cumpere o locuinţă într-un ansamblu recent ridicat, majoritatea acestora fiind interesaţi de achiziţia unui apartament cu două camere, mai ieftin 60.000 de euro, arată datele colectate de platforma dedicată locuinţelor noi, lansată recent de site-ul Imopedia.ro.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ioana Statescu
10.12.2012

Aproximativ 30% dintre bucureşteni doresc să cumpere o locuinţă într-un ansamblu recent ridicat, majoritatea acestora fiind interesaţi de achiziţia unui apartament cu două camere, mai ieftin 60.000 de euro, arată datele colectate de platforma dedicată locuinţelor noi, lansată recent de site-ul Imopedia.ro.

Preţul este principalul criteriu de căutare a unei locuinţe este preţul, urmat de stadiul de finalizare a lucrărilor şi lăsând la final criterii cum ar fi zona sau suprafaţa apartamentului. Astfel, potrivit reprezentanţilor Imopedia, numărul celor dispuşi să cumpere o proprietate aflată în stadiul de proiect a scăzut semnificativ faţă de anii trecuţi. Mai exact, 87% dintre cei care vor să se mute într-un ansamblu rezidenţial nou aleg unul finalizat, în vreme ce 10% dintre bucureşteni sunt dispuşi să cumpere o locuinţă în curs de construire, iar doar 3% intenţionează să cumpere un apartament aflat încă în stadiul de proiect.

Înainte de venirea crizei, mai bine de jumătate dintre cumpărători nu aveau nicio problema să achiziţioneze o locuinţă în stadiul de proiect, a declarat pentru Epoch Times România, Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

”Faptul că în unele ansambluri rezidenţiale s-au înregistrat întârzieri la livrarea apartamentelor, dar şi că unii dezvoltatori au decis să amâne investiţiile imobiliare după criza financiară au provocat neîncrederea în rândul celor care caută caută o locuinţă nou. Astfel, din acest punct de vedere, locuinţele finalizate sunt o alternativă sigură. Un alt avantaj în cazul cumpărării unui apartament finalizat este că locuinţa poate fi verificată, se pot verifica instalaţiile, finisajele. În plus, în această perioadă, cei mai mulţi dintre cumpărători vor să se mute cât mai repede în locuinţa nouă. Înainte, multe dintre achiziţii se făceau în scop investiţional”, a subliniat Răzvan Muntean.

Totodată, numărul bucureştenilor care doresc să cumpere un apartament într-un ansamblu rezidenţial recent ridicat este în creştere, a precizat reprezentantul Imopedia.

”Din datele noastre reiese că numărul celor care sunt interesaţi de o locuinţă nouă este într-o continuă creştere: aproape 30% dintre bucureşteni doresc să cumpere o locuinţă într-un ansamblu recent ridicat. Acum patru ani, procentul nu ajungea la 10%. Cumpărătorii încep să înţeleagă tot mai mult avantajele unei locuinţe noi şi preferă să investească într-o astfel de proprietate, mai ales că, în multe zone, preţul unui apartament situat într-un bloc nou este foarte aproape de valoarea unui apartament vechi, a declarat Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Locuinţa ideală, în viziunea bucureştenilor

Majoritatea căutărilor înregistrate pe noua platformă dedicată ansamblurilor rezidenţiale noi au în vedere apartamentele cu două camere, 43% dintre utilizatori preferând acest tip de locuinţă. Pe locul doi, în topul căutărilor, se găsesc garsonierele, cu un procent de 26%. Totodată, 20% dintre vizitatorii portalului au optat pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce doar 11% preferă locuinţele cu patru sau mai multe camere.

Pentru o garsonieră nouă, cei mai mulţi bucureşteni ar fi dispuşi să plătească aproximativ 30.000 euro, iar pentru un apartament cu două camere, 55.000 euro. Bugetul mediu pentru o proprietate cu trei camere este de 70.000 euro, în timp ce pentru locuinţele cu patru sau mai multe camere, vizitatorii portalului imobiliar au ales un preţ mediu de 100.000 euro.

În ceea ce priveşte zonele, în topul preferinţelor bucureştenilor interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe se află Berceni/Popeşti Leordeni şi Titan. Următoarele cartiere în care bucureştenii caută locuinţe noi sunt Băneasa/Pipera şi Colentina/Obor, lăsând pe ultimele locuri zone precum Militari, Ghencea şi Alexandriei.

Imopedia, centru de informare şi de ofertare imobiliară, a lansat la sfârşitul lunii septembrie o platformă imobiliară dedicată locuinţelor noi şi investiţiilor imobiliare, acoperind astfel un segment important de piaţă, format din tineri aflaţi la prima achiziţie a unui locuinţe, dar şi din investitori interesaţi de plasamente sigure în imobile cu durată de viaţă ridicată.

Platforma “Proiecte şi investiţii” oferă posibilitatea de căutare, în timp real, a locuinţelor noi, a spaţiilor de birouri, retail şi a oportunităţilor de investiţii. Platforma permite căutarea unei locuinţe, în funcţie de criterii specifice, precum dimensiunea, localizare şi preţ, oferind persoanelor aflate în căutarea unei locuinţe acces rapid şi facil la cea mai mare bază de oferte imobiliare ale ansamblurilor rezidenţiale din Bucureşti

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor