Pilonul II - Administratorii nu vor mai putea să investească în imobiliare şi private equity din 2013

Epoch Times România
06.12.2012

Vicepreşedintele Consiliului CSSPP, Ion Giurescu, a declarat joi că administratorii fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II) nu vor mai putea investi, de la 1 ianuarie 2013, în private-equity şi în imobiliare, potrivit unui proiect de normă care va fi adoptat în acest sens.

Vicepreşedintele CSSPP a subliniat că noua formă a normei a fost elaborată în condiţile actualei crize economice mondiale pentru ca administratorii să facă investiţii mai puţin riscante.

"Din fericire, fondurile de pensii private din România sunt destul de conservatoare. Un singur fond de pensii a investit în acţiunile unei firme de real estate, care este în insolvenţă. Sunt foarte mici sumele investite şi nu reprezintă o pierdere. Aceste pierderi se vor contabiliza în provizionul tehnic care va începe să funcţioneze de anul viitor", a subliniat Giurescu.

Acesta a subliniat că forma actuală a normei a fost acceptată în mare măsură de actorii de pe piaţă, administratorii fondurilor de pensii.

"Suntem acum într-o situaţie economică nu foarte propice pentru a face investiţii riscante. Din această cauză, am considerat că pentru o perioadă - nu putem să spunem acum dacă un an, doi sau trei, pentru o perioadă în care această criză încă există şi, după cum vedeţi, toată lumea spune că anul viitor este posibil să se adâncească. (...) Apăruseră mugurii unor investiţii un pic riscante şi dorinţele nu neapărat ale administratorilor, ci a altor actori de pe piaţă de a beneficia de banii care sunt în fondurile de pensii '', a amai spus Giurescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor