Standardele de creditare s-au înăsprit în T3 pentru creditele imobiliare - sondaj BNR

Epoch Times România
07.12.2012

Standardele de creditare pentru populaţie au continuat să se înăsprească în T3 pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri şi s-au menţinut relativ constante pentru creditele de consum, iar pentru T4 , băncile anticipează o evoluţie similară, arată un raport al BNR.

”Standardele de creditare au rămas nemodificate în T3/2012 pentru creditele destinate companiilor şi pentru creditele de consum acordate populaţiei, dar s-au înăsprit pentru creditele imobiliare. Cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, în timp ce în cazul populaţiei s-a înregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, precum şi o stabilizare a cererii pentru creditele de consum. Băncile anticipează pentru T4/2012 o cerere de finanţare în scădere uşoară din partea companiilor, iar în cazul populaţiei se prognozează continuarea evoluţiei din T3/2012”, potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei realizat de BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare.

În ceea ce priveşte sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au menţinut neschimbate în T3/2012. Băncile anticipează pentru T4/2012 o înăsprire moderată a standardelor de creditare, cu o amploare mai ridicată pentru creditele pe termen lung acordate corporaţiilor (companii de mari dimensiuni).

Termenii creditării s-au înăsprit, băncile acţionând în principal prin introducerea de clauze contractuale mai stricte la acordarea de credite şi prin solicitarea de prime de risc adiţionale.

Cererea de credite a crescut moderat în T3/2012 la nivel agregat, pe fondul unei cereri în creştere pe segmentul creditelor pe termen scurt acordate corporaţiilor. Pentru T4/2012 băncile previzionează o diminuare marginală a cererii de finanţare din partea sectorului companiilor.

Riscurile asociate companiilor din toate sectoarele de activitate au fost apreciate de către bănci ca fiind în creştere în T3/2012. Percepţia instituţiilor de credit asupra companiilor nefinanciare în funcţie de dimensiunea acestora a rămas relativ neschimbată faţă de trimestrul anterior.

În ceea ce priveşte sectorul populaţiei, standardele de creditare au continuat să se înăsprească în T3/2012 pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, şi s-au menţinut relativ constante pentru creditele de consum. Pentru T4/2012, băncile anticipează o evoluţie similară.

Termenii creditării aferenţi creditelor imobiliare au rămas neschimbaţi, iar pentru creditele de consum au cunoscut o relaxare uşoară prin reducerea costurilor creditării, altele decât dobânzile. Cererea de credite a scăzut pe segmentul celor imobiliare, în linie cu aşteptările băncilor, şi s-a menţinut constantă pentru creditele de consum. Băncile previzionează ca această evoluţie să continue şi în T4/2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor