Bruxismul şi alte obiceiuri dentare proaste
alte articole
"Prevenire. Nu pot să atrag atenţia îndeajuns asupra acestui aspect. Stomatologia şi medicina preventivă pot opri problemele înainte ca acestea să devină grave şi să necesite proceduri radicale de remediere", a afirmat dr. Paul Meyerhoff. Într-un moment în care puţini medici stomatologi luau stagiari, dr. Meyerhoff şi-a început stagiatura sub legendarul medic stomatolog dr. Ira Berloff la spitalele din New York. Această perioadă l-a învăţat pe tânărul absolvent diverse proceduri, precum şi sentimentul de integritate şi dedicare ce nu era menţionat la facultatea de stomatologie.
Treizeci de ani mai târziu, dr. Meyerhoff, acum pensionar, încă mai oferă sfaturi bune celor dispuşi să le asculte şi să ţină seama de ele. Prevenirea este cel mai bun medicament. În stomatologie, controale regulate şi o igienă corespunzătoare pot salva tineri şi adulţi de proceduri radicale sau de pierderea dinţilor.
"Mama mea îmi dădea suc de mere. De fiecare dată când plângeam îmi dădea o sticlă cu suc de mere. Zahărul mi-a distrus dinţii de lapte şi a cauzat probleme dinţilor mei maturi, atunci când aceştia au crescut", a dezvăluit o femeie cu probleme dentare cronice.
Zahărul este prezent în tot ceea ce mâncăm şi bem. Chiar şi cititorul cel mai pretenţios al etichetei va găsi că este dificil să evite zaharurile în oricare din formele lor. Zahărul rămas pe dinţi provoacă bacterii ce duc la apariţia cariilor. Ce se întâmplă cu dinţii de lapte afectează dinţii definitivi, care cresc sub ei. Obiceiurile dentare bune trebuie să înceapă din copilărie şi trebuie să continue de-a lungul adolescenţei şi maturităţii.
Am fost întotdeauna învăţat să îmi perii dinţii de sus în jos, folosind o periuţă dură de dinţi. Rezultatul a fost eroziunea gingiei. Sunt dreptaci, prin urmare cea mai mare eroziune este pe partea stângă a maxilarului meu. Utilizarea unei paste de dinţi cu fluor a contribuit la prevenirea cariilor; cu toate acestea, ea a afectat gingiile de la dinţii de jos.
"Folosiţi un irigator bucal. Nu-l lăsaţi să stea nemişcat în gură. Mutaţi-l în lateral, dar nu în sus şi în jos. Dacă lăsaţi irigatorul bucal să stea nemişcat sau dacă îl mişcaţi în sus şi în jos, acesta ar putea provoca leziuni gingivale. Un irigator bucal ajută la eliminarea tartrului", a sugerat dr. Meyerhoff.
El susţine că ar trebui să utilizăm o periuţă moale de dinţi. Au existat vremuri când stomatologii insistau asupra utilizării unei periuţe dure de dinţi şi a unui periaj viguros de sus în jos. Stomatologii au vizitat şcolile aducând cu ei diverse modele şi arătând elevilor cum să se spele pe dinţi. Ei au oferit seturi cu paste şi periuţe de dinţi, acestea având instrucţiuni scrise cu privire la utilizare. Astfel, elevilor le-a fost inoculată ideea că trebuie să opteze pentru un periaj ferm după fiecare masă.
Utilizarea apei de gură este o modalitate bună pentru a elimina bacteriile situate la nivelul gingiei. Multe ape de gură au un conţinut bogat de alcool, iar unele produse pot fi dăunătoare. Într-un caz raportat în presă, o persoană a intentat un proces împotriva unei companii producătoare de apă de gură după ce a făcut cancer ca urmare a utilizării continue a acelei ape de gură. Aceasta este o situaţie extremă. Singura de care am auzit, deşi pot exista şi alte incidente.
Ceea ce este important este moderaţia. Un periaj constant cu o periuţă de dinţi moale, folosită în sus şi în jos cu destulă forţă pentru a elimina tartrul, este important. Utilizarea apei de gură după fiecare periaj şi a unui irigator bucal în fiecare seară pentru a îndepărta tartrul dentar, împreună cu controale regulate, vă vor asigura dinţi sănătoşi pentru întreaga viaţă.
Dar în timp se formează unele obiceiuri proaste, care sunt greu de depăşit. Mulţi oameni scrâşnesc din dinţi. Acest obicei apare cel mai adesea noaptea, în timpul somnului, şi poate afecta grav dinţii sănătoşi.
"Bruxismul este de obicei un simptom al unei probleme mai profunde", a explicat dr. Meyerhoff. "Pacienţii sunt trimişi la psihiatri pentru a descoperi problema care cauzează scrâşnirea dinţilor. Acesta este rezultatul unei probleme, fiind modul în care acea persoană se eliberează."
Dr. Meyerhoff recomandă ca un medic dentist să plaseze un aparat în gura pacientului, care să îi protejeze dinţii de bruxism. "Dacă dinţii nu sunt aliniaţi perfect, astfel încât muşcătura să fie uniformă, o altă problemă ar fi faptul că bruxismul ar putea rupe un dinte sau sparge o plombă. Un aparat ar trebui să fie suficient de moale pentru ca pacientul să-l poată muşca."
Multe dintre produsele disponibile pe piaţă pot proteja dinţii de bruxism. Unele trebuie puse în apă fierbinte şi modelate după muşcătura persoanei. Plackers, o companie din Grand Rapids, MI, a conceput un protector dentar nocturn, care poate fi utilizat de trei ori înainte de a fi aruncat. Aceste aparate uşoare de unică folosinţă se montează de-a lungul gingiei, având nişte plăci pliabile care se suprapun peste molari.
Protectoarele dentare nocturne Plackers Grind-no-More ™ se găsesc în cutii de 14 bucăţi de unică folosinţă şi oferă pacientului confort fără nevoia de a le fierbe sau a le tăia la dimensiune. O pacientă le-a folosit cu mare succes. Nu numai că Grind-no-More ™ i-a protejat dinţii pe timpul nopţii de efectele dure ale bruxismului, dar i-au şi atenuat problema. După ce le-a utilizat pentru o lună, bruxismul nocturn a dispărut, iar persoana simte nevoia doar ocazional să utilizeze protectorul moale de unică folosinţă.
Oamenii nu au decât o singură dată dinţi maturi. Pentru a avea o nutriţie adecvată, sănătatea şi igiena dinţilor sunt primul şi cel mai important aspect al digestiei. Controale regulate la dentist, periajul după fiecare masă cu o periuţă de dinţi moale şi cu o pastă de dinţi bună sunt esenţiale pentru igiena orală. Utilizarea apei de gură după periaj, folosirea regulată a unui irigator bucal şi, atunci când este nevoie, utilizarea unor mijloace de protecţie dentară nocturne pentru a preveni deteriorarea cauzată de bruxism vă vor asigura o sănătate generală bună şi dinţi sănătoşi pe tot parcursul vieţii.