Britanicii au strâns 24.000 de lire pentru românii al căror magazin a fost incendiat

Incendierea unui magazin românesc din Norwich i-a impresionat pe britanici, care s-au mobilizat pentru a îi ajuta pe proprietari.
Magazinul din Norwich (edp24.co.uk)
Ana Ion
10.07.2016

Britanicii au strâns, în doar câteva ore, peste 25.000 de lire sterline pentru a veni în ajutorul proprietarilor unui magazin românesc din Norwich incendiat în noaptea de joi spre vineri, relatează Hotnews.ro.

Tulburaţi de atacul ce a avut loc aparent pe fondul sentimentelor rasiste din Regatul Unit alimentate de rezultatul referendumului privind Brexitul, oamenii din zonă au lansat o strângere de fonduri online, fixând ca sumă-ţintă 500 de lire sterline, sumă menită să îi ajute pe români să acopere pierderile. În mai puţin de 24 de ore, s-au strâns însă 26.400 de lire sterline, din peste 2.100 de donaţii.

Pe lângă bani, unii dintre donatori s-au oferit chiar să ajute cu munca, pentru ca magazinul să fie refăcut cât mai rapid:

"Cei care au acest magazin sunt prietenoşi şi muncitori. Soţia mea, care este originară din Bucureşti, şi cu mine iubim mâncarea românească autentică de acolo. Vă rog să ne contactaţi şi vom dona din timpul nostru, pentru a ajuta să punem din nou magazinul în ordine, prin muncă gratuită", a scris Glyn Thomas.

"Sunt un muzician local şi aş vrea să mă ofer să strâng nişte bani la un concert, dacă nu deranjează pe nimeni", a scris şi Jon Christophers.

"Sunt atât de încântată! Nu este vorba de bani, ci despre bunătate. Oamenii arată sprijin şi, asta este foarte frumos. Vreau să li mulţumesc şi sper că cine ne-a incendiat magazinul, vede ce sprijin am primi!", a declarat la rândul său Maria, fiica proprietarei magazinului, venită în vacanţă la părinţi.

Incendierea magazinului românesc din oraşul Norwich a intrat şi în atenţia Ministerul Afacerilor Externe al României, care a solicitat autorităţilor britanice să clarifice natură incidentului şi să prevină o escaladare a tensiunilor.

Totodată, ministerul a mulţumit comunităţii de afaceri din oraşul britanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.

Merită precizat că în ultimele săptămâni ale lunii iunie, perioadă în care a avut loc referendumul privind apartenenţa la UE şi când campania s-a concentrat pe migraţie, poliţia britanică a înregistrat o creştere cu peste 40% a numărului de infracţiuni xenofobe, printre care s-au numărat inclusiv incendieri.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor