Putin: Rusia nu a interferat niciodată cu Brexit-ul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa nu a influenţat Brexit-ul, respingând ca “nefondate” unele afirmaţii din partea premierului britanic precum că Moscova este interesată ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

“Declaraţiile făcute de premierul britanic [David] Cameron, înainte de acest referendum, în privinţa poziţiei Rusiei, nu au nicio bază şi nu au avut niciodată. Eu cred că este vorba doar de o încercare stângace de a influenţa opinia publică din propria lui ţară. După cum vedem, [mişcarea premierului] nu a avut rezultatul dorit”, a susţinut Putin vineri.

În plus, el a subliniat, după summitul din Uzbekistan al Organizaţiei de Cooperare din Shanghai (OCS), că Brexit-ul [sau ieşirea Marii Britanii din UE] este alegerea britanicilor şi că Moscova nu a interferat cu această chestiune.

Putin a criticat afirmaţiile care susţin că Rusia s-ar bucura de Brexit, susţinând că astfel de vorbe “arată nivelul scăzut al culturii politice”

Preşedintele rus a atribuit rezultatul referendumului nemulţumirii britanicilor faţă de fluxul refugiaţilor în Europa, temerilor pentru securitate, precum şi nemulţumirii faţă de birocraţia UE.

Putin a mai declarat că Brexit-ul va avea consecinţe atât pozitive cât şi negative pentru Rusia şi restul lumii, notând că situaţia se va corecta în viitorul apropiat.

Totuşi, el a exclus faptul că rezultatele referendumul britanic vor afecta sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

După ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi după ce a decis să susţină cu soldaţi şi arme rebelii separatişti din estul Ucrainei, Rusia a fost vizată de o serie de sancţiuni din partea SUA şi UE. Moscova neagă acuzaţiile pentru care a fost sancţionată.

52% dintre britanicii au votat joi ca ţara lor să părăsească Uniunea Europeană, în timp ce aproximativ 48% au votat împotriva acestui pas.

După anunţarea rezultatului final al referendumului, premierul David Cameron şi-a anunţat demisia, dar va rămâne în funcţie până la sfârşitul lunii octombrie, când un nou premier va putea prelua ştafeta.