Brazilienii s-au săturat de Dilma Rousseff şi corupţie

Sute de mii de brazilieni au ieşit pe străzile ţării pentru a protesta împotriva corupţiei guvernului şi a recesiunii în care alunecă Brazilia, cerând de asemenea demisia preşedintei Dilma Rousseff.
Manifestantii protestează în Brazilia împotriva guvernului preşedintei Dilma Rousseff şi a Partidului de guvernământ al Muncitorilor, 16 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.08.2015

Sute de mii de brazilieni au ieşit pe străzile ţării pentru a protesta împotriva corupţiei guvernului şi a recesiunii în care alunecă Brazilia, cerând de asemenea demisia preşedintei Dilma Rousseff.

Cel puţin 5.000 de manifestanţi s-au adunat duminică în centrul capitalei braziliene şi poliţia a estimat că aproximativ 419.000 de manifestanţi au mărşăluit în alte 12 oraşe ale celei mai mari ţări din America Latină.

Totuşi, organizatorii susţin că aproximativ 664.000 de oameni au participat la protestele naţionale de duminică.

Mulţimile de oameni au protestat împotriva corupţiei endemice din sânul guvernului şi au scandat mesaje precum “Dilma pleacă” sau “Guvernul e corupt”.

Protestele au fost organizate în mare parte în urma unui apel făcut online de grupurile de activişti, cerinţele lor variind de la inculparea preşedintei Rousseff şi a fostului şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva până la înlăturarea corupţiei.

Rousseff a convocat o şedinţă de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi, conform Agerpres.

„Scopul nostru este acela de a schimba Brazilia. Nu mai putem suporta această corupţie, acele niveluri de mizerie şi suferinţă. Nu puteţi să irosiţi milioane de reali în fiecare an ... Dacă Congresul ar avea un minim de bun simţ, va decide asupra inculpării preşedintei”, a declarat Rogerio Chequer, liderul grupul Vem Pra Rua.

Rousseff a fost realeasă în funcţia de preşedintă a ţării în octombrie 2014 dar reputaţia administraţiei sale a fost puternic afectată de un scandal ce implică partidul de guvernământ, oameni de afaceri murdari şi cea mai mare companie de petrol a statului Petrobras.

Scandalul Petrobras a izbucnit anul trecut, implicând politicieni de la vârful partidului de guvernământ, din care face parte şi Rousseff.

Un sondaj recent desfăşurat în Brazilia a arătat că ratingul de popularitate al lui Rousseff a scăzut la 8%. Alte sondaje similare desfăşurate în lunile aprilie şi iunie, au arătat de asemenea o scădere semnificativă a popularităţii preşedintei braziliene.

În acest an au mai avut loc două proteste majore în Brazilia, în lunile aprilie şi martie, la care au participat 600.000 şi, respectiv, cel puţin un milion de manifestanţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor