Brazilia vrea să impună vaccinarea anti-Covid obligatorie a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani

(Ezra Acayan/Getty Images *)

Guvernul brazilian, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, a adăugat vaccinul ARNm anti-COVID la Programul Naţional de Imunizare (PNI) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani.

După cum a relatat Agencia Brasil, noua politică va intra în vigoare în 2024 şi va necesita cel puţin trei doze de vaccin.

Aprobată la 29 noiembrie de Comisia pentru afaceri sociale a Senatului, proiectul de lege nr. 826 este în prezent analizat de Comisia pentru educaţie.

Odată cu această obligaţie, nevaccinarea copiilor va duce la amenzi şi la pierderea beneficiilor sociale pentru familiile acestora.

Pe lângă vaccinarea obligatorie pentru copiii mici, guvernul brazilian ar putea introduce şi un program de vaccinare obligatorie în şcoli. Acesta va fi rezultatul unui alt proiect de lege aflat în prezent în curs de examinare în Senatul brazilian, prin care se vor înfiinţa centre de vaccinare în şcolile din ţară.

Potrivit publicaţiei Estadao, această propunere de lege prevede că elevii care nu participă la programul de vaccinare în şcoli vor fi raportaţi autorităţilor braziliene.

"La cinci zile după vaccinarea în unitatea şcolară, oficialii din educaţie trebuie să trimită la unitatea sanitară o listă cu toţi elevii care nu au fost vaccinaţi", împreună cu adresa şi informaţiile părinţilor sau tutorilor acestora.

După cum a relatat CNN Brasil, programul de vaccinare obligatorie va fi prioritar şi pentru alte grupuri, printre care se numără persoanele în vârstă, cele imunocompromise, persoanele cu dizabilităţi permanente, femeile însărcinate şi cele care au născut, lucrătorii din domeniul sănătăţii, persoanele cu comorbidităţi, populaţiile indigene, rezidenţii din centrele de îngrijire pe termen lung, persoanele fără adăpost, persoanele încarcerate şi personalul din închisori.

Guvernul brazilian susţine că noua politică este aliniată la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cu toate acestea, după cum a recunoscut deschis Ethel Maciel, secretarul pentru supravegherea sănătăţii din cadrul Ministerului brazilian al Sănătăţii: "În Brazilia, am extins uşor grupul în comparaţie cu recomandările OMS, care sunt mai limitate".

"Avem deja dovezi foarte solide care indică siguranţa şi eficienţa vaccinului", a mai spus Maciel.

Însă această afirmaţie nu este exactă.

De exemplu, un studiu cuprinzător realizat de oamenii de ştiinţă de la King's College din Londra a concluzionat că riscul general de a se îmbolnăvi grav sau să moară din cauza COVID-19 al copiilor este "extrem de scăzut".

Concluziile la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la King's College încurajează guvernele să fie prudente atunci când vine vorba de luarea unor decizii în materie de sănătate - în special în cazul copiilor foarte mici vulnerabili - care, pe termen lung, pot avea consecinţe negative pentru sănătatea şi viitorul lor.

Din acest motiv, Comitetul comun pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) al guvernului britanic a refuzat să aprobe vaccinarea obligatorie a copiilor sub 18 ani, afirmând că beneficiul pe care îl au aceştia în urma administrării acestui vaccin este "practic zero", în timp ce riscul deja cunoscut de efecte nocive grave nu este "neglijabil".

Prin urmare, "JCVI este de părere că beneficiile pentru sănătate ale vaccinării universale la copiii şi tinerii cu vârsta sub 18 ani nu depăşesc riscurile potenţiale".

Unul dintre riscurile potenţial grave cunoscute, sau unul dintre efectele adverse ale acestor noi vaccinuri este miocardita - inflamaţia inimii.

Referindu-se la aceste vaccinuri, un membru al Grupului consultativ tehnic australian pentru imunizări afirmă: "Cu cât primeşti mai multe doze, cu atât mai puţine beneficii obţii de pe urma lor, iar apoi începem să ne facem griji în ceea ce priveşte producerea efectelor secundare".

Un număr considerabil de lucrări academice au constatat că aceste vaccinuri conduc la un risc mai mare de miocardită şi chiar unii dintre oamenii de ştiinţă de la Pfizer recunosc acum că numărul cazurilor de miocardită a crescut după vaccinare.

Planul merge mai departe

În ciuda tuturor acestor îngrijorări serioase, ministrul brazilian al Sănătăţii, Nísia Trindade, consideră că noua politică de vaccinare obligatorie a copiilor este o chestiune de "drepturi ale copiilor".

În realitate, este exact opusul, iar decizia de a încerca să vaccineze femeile însărcinate şi copiii mici de numai şase luni este greşită şi nu este susţinută de dovezi ştiinţifice.

Având în vedere potenţialele efecte nocive deja cunoscute ale acestor vaccinuri, dintre care miocardita este doar unul dintre ele, şi efectele adverse pe termen lung complet necunoscute, decizia guvernului brazilian de a încerca să vaccineze copiii mici nu este susţinută de dovezi ştiinţifice.

Potrivit unui articol din British Medical Journal, "din punct de vedere al sănătăţii publice nu are sens să se impună efecte secundare ale vaccinului la persoane cu risc minim de COVID-19 sever. Argumentul că îi protejează pe ceilalţi este slab sau contrar dovezilor".

În concluzie, această decizie este în întregime politică, nu medicală. De asemenea, nu este nici moral sau etic să se impună vaccinarea obligatorie, deoarece există riscuri grave legate de impunerea acestor vaccinuri, în special asupra copiilor şi femeilor însărcinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe