Brazilia: Senatul votează miercuri punerea sub acuzare a preşedintei Rousseff
alte articole
Preşedinta Dilma Rousseff va fi forţată să se retragă din funcţie pentru o perioadă de şase luni dacă o majoritate simplă de 81 de legiuitori în Camera Superioară a Parlamentului vor vota pentru deschiderea unui proces legal împotriva preşedintei.
Senatorii vor începe să discute moţiunea la ora locală 9 a.m. (1200 GMT), după ce fiecare membru al Camerei Superioare va avea şansa de a vorbi. Votul final este aşteptat să aibă loc la ora locală 8 p.m. (2300 GMT).
O majoritate absolută a legiuitorilor din Senat – Camera Superioară a Parlamentului brazilian – a declarat că va vota împotriva ei.
Vicepreşedintele Michel Temer va prelua prerogativele de preşedinte ale lui Rousseff dacă aceasta va fi judecată.
Camera Inferioară a Parlamentului a susţinut inculparea preşedintei în 17 aprilie. Preşedintele acestei camere, Waldir Maranhao a încercat să anuleze întregul proces, susţinând că este defectuos şi că ar trebui reluat de la zero. Dar, luni, Senatul a dat undă verde acestor proceduri.
Susţinătorii lui Rousseff au ridicat miercuri dimineaţă blocaje rutiere pe 14 autostrăzi în mai multe state braziliene şi în Districtul Federal, unde este localizată şi capitala Brasilia. În plus, mai multe proteste au blocat practic oraşul Sao Paulo şi au dus la ciocniri cu forţele de ordine.
Punerea sub acuzaţie a preşedintei are la bază acuzaţii că aceasta a mărit în mod artificial conturile guvernamentale pentru a câştiga alegerile în 2014, lucru pe care Rousseff l-a negat. În plus, preşedinta ţării este implicată într-un scandal de corupţie care vizează compania petrolieră de stat Petrobras, unde a fost manager înainte de a ocupa cea mai înaltă fiuncţie în stat în anul 2010.
Printre politicienii investigaţi în scandalul Petrobras se numără preşedintele Senatului Renan Calheiros, preşedintele Camerei Inferioare, Waldir Maranhao şi fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.
Presiunea asupra preşedintei Rousseff a crescut şi mai mult după ce l-a numit pe Silva în funcţia de şef al cabinetului ministerial. Astfel, Rousseff este acuzată că a făcut numirea pentru a-l ajuta pe fostul lider brazilian să nu fie judecat pentru implicarea în scandalul de corupţie de la Petrobras, implicare pe care acesta o neagă.
Această criză politică se adaugă la cea mai adâncă recesiune ce a lovit Brazilia în câteva decenii, cu doar trei luni înainte ca Rio de Janeiro să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară.
Rousseff a declarat în repetate rânduri că opozanţii săi încearcă să desfăşoare o lovitură împotriva ei şi a negat toate acuzaţiile ce i s-au adus. Ea a mai adăugat că a căzut victimă unui complot organizat de extrema dreaptă. “Ei doresc să ajungă la putere pe o cale uşoară şi prin alegerile populare pentru care am luptat”, a susţinut preşedinta.