Fostul preşedinte brazilian Lula interogat într-o anchetă care îl implică pe fiul său

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost chemat pentru a fi interogat săptămâna aceasta de către poliţia federală, în cadrul unei investigaţii pentru mită care îl implică pe fiul său, Luis Claudio, conform unei citaţii văzute vineri de Reuters.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2015

Lula nu este investigat dar va fi interogat într-un în caz în care poliţia suspectează că s-ar putea ca o plată de 646.000 de dolari făcută către una dintre companiile fiului său să fi fost o mită pentru a influenţa adoptarea unei legislaţii în favoarea industriei auto.

În citaţie, care poartă data de 1 decembrie, i se cere lui Lula să se prezinte joi la sediul poliţiei pentru “a oferi unele clarificări”. Citaţia a fost arătată agenţiei de ştiri Reuters de către o sursă apropiată de investigaţie.

Totuşi, avocatul lui Lula a declarat că fostul preşedinte nu are legătură cu evenimentul investigat.

Poliţia a percheziţionat sediul unei companii deţinute de fiul lui Lula în 26 octombrie, ca parte a unei investigaţii pentru mită care ameninţă să îi târască familia într-un nou scandal. Poliţia a declarat la acea vreme că raidul a fost declanşat de existenţa mai multor dovezi privind şantaj, mită şi trafic de influenţă.

După ce şi-a terminat mandatul în 2010, Lula, considerat a fi cel mai mai popular preşedinte al Braziliei, a fost investigat pentru trafic de influenţă. Ancheta de şase luni nu a descoperit nimic ilegal împotriva lui Lula, a declarat avocatul Cristiano Zanin Martins de la firma de avocatură Teixeira, Martins & Advogados, care reprezintă familia fostului preşedinte brazilian.

Reputaţia lui Lula a fost întinată de un scandal imens la compania petrolieră de stat Petrobras, în cadrul căruia trezorierul partidului său - Partidul Muncitorilor - a fost întemniţat, iar zeci de alţi aliaţi politici au fost de asemenea implicaţi, conform Reuters.

Nici Lula şi nici predecesorul său, preşedinta Dilma Rousseff, nu sunt investigaţi în scandalul de corupţie care se răspândeşte şi la alte companii de stat. Dar guvernul lui Rousseff a primit lovituri grele şi opozanţii săi încearcă să o înlăture de la putere pentru încălcarea legilor bugetare.

Săptămâna trecută, un judecător a acceptat o cerere din partea poliţiei de a dezvălui situaţia bancară şi fiscală a companiei lui Luis Claudio - LFT Marketing Esportivo – şi situaţia lui Gilberto Carvalho, un fost ministru de cabinet din perioada fostului preşedinte Lula.

Avocatul Martins a declarat că plata analizată în cazul lui Luis Claudio a fost făcută pentru un serviciu de consultanţă pentru un contract în marketingul sportiv, fiind raportată în timp util autorităţilor fiscale. Un raport al poliţiei, publicat de mass media braziliană, a arătat că “sfatul” oferit pentru respectivul contract a fost copiat direct de pe Wikipedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor