Brădet exonerată din nou. Brânza care a declanşat alerta europeană nu era de la compania românească

După ce un copil din Italia s-a îmbolnăvit aparent după consumul de brânză din România, Comisia Europeană a emis o alertă vizând brânza de oaie din România. Brânza care a provocat îmbolnăvirea copilului nu era însă de oaie, ci de vacă, şi nu era de la Brădet, aşa cum s-a susţinut.
Branză
Branză (.)

Acuzată că ar fi provocat îmbolnăvirea unui copil român din Italia, compania Brădet iese din nou cu faţa curată. Brânza notificată de către autorităţile italiene în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SARAF) nu era obţinută din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, acestea admiţând că din eroare, a fost menţionat un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

"În data de 18 martie, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) de clarificare şi de completare a informaţiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă iniţiată în data de 16 martie 2016 a fost menţionată o brânză provenită de la S.C. Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă. ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea şi pe portalul SARAF, la secţiunea accesibilă publicului", a subliniat autoritatea din România.

Potrivit sursei citate, „notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie şi postată de către autorităţile italiene doar în secţiunea SARAF accesibilă autorităţilor competente din statele membre, conţine un buletin de analiză, emis în data de 17 martie 2016, care nu menţionează informaţii, precum: numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării, data expirării”.

Cu toate acestea, în presă a apărut informaţia că brânza Brădet ar fi sursa îmbolnăvirii copilului din Florenţa.

Reamintim că vineri, Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânza de oaie de provenienţă românească. Atenţionarea a fost emisă la alerta autorităţilor italiene, care au semnalat îmbolnăvirea unui copil român internat în Florenţa, ce ar fi consumat brânză de burduf produsă în România.

Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific româneşti, dar şi din altele. Conform Autorităţii sanitare locale din Florenţa, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.

În replică, patronul Brădet a susţinut că nu există legătură directă între brânza produsă de fabrica lui şi acest caz, căci produsele sale au fost retrase din magazinele din Italia încă de la începutul lunii martie:

„Noi, în momentul în care s-a declanşat subiectul acesta în care noi am fost bănuiţi, noi am luat decizia radicală de a opri producţia şi de a rechema toată marfa. Şi în Italia s-a respectat procedura”, a declarat pentru Digi24 Marius Badea, patronul fabricii „Lactate Brădet”.

Mai amintim că Lactate Brădet a ajuns în centrul unui uriaş scandal, după ce ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş.

Ulterior, ministrul Agriculturii a admis că nu există dovezi care să facă legătura dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi. De asemenea, Institutul Cantacuzino a informat că în urma analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli s-a constatat că îmbolnăvirea acestora nu a fost cauzată de brânza de la Brădet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne