Bota (PSD): Disponibilizările nu salvează CFR Călători

Epoch Times România
04.04.2012

Concedierile colective realizate la CFR Călători nu reprezintă o soluţie optimă pentru redresarea companiei. Privatizarea CFR Marfă este inoportună în acest moment.

Şeful Departamentului Transporturi din Partidul Social Democrat şi fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, senatorul Sorin Bota, a acordat un interviu AGERPRES în care a vorbit despre salvarea căii ferate din România, priorităţile USL pentru sectorul transporturi, dar şi despre managementul privat la companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.

AGERPRES: Care sunt soluţiile de salvare a căii ferate din România?

Sorin Bota: Soluţiile de redresare a CFR sunt realizarea holdingului feroviar, crearea unei societăţi energetice a CFR, modificarea TUI (taxa de utilizare a infrastructurii), aducerea transportului feroviar la un nivel care să fie competitiv cu cel al transportului rutier.

AGERPRES: Consideraţi că disponibilizările anunţate la CFR Călători reprezintă soluţia pentru redresarea financiară a companiei? Ce opinie aveţi despre privatizarea CFR Marfă?

Sorin Bota: În opinia mea, disponibilizările, nu doar anunţate, ci şi înfăptuite de CFR Călători, în mod categoric nu reprezintă soluţia optimă pentru redresarea companiei. În schimb, unele dintre soluţii ar putea fi: modernizarea parcului de vagoane şi locomotive şi creşterea calităţii serviciilor. În opinia mea, privatizarea CFR Marfă nu este oportună în acest moment.

AGERPRES: În opinia dumneavoastră, variantele de redresare, prin impunerea managementului privat la unele din aceste companii şi concedieri - închideri de linii la CFR, sunt optime?

Sorin Bota: În ceea ce priveşte includerea unei componente de management privat, aceasta poate fi făcută doar într-o faza secundară: întâi trebuie realizată redresarea financiară a companiilor de stat din subordinea MTI, eficientizarea lor, şi, de abia după aceea, se poate vorbi de capitalizarea lor şi listarea la bursă.

AGERPRES: Aveţi de gând să rediscutaţi unele dintre soluţiile propuse în cadrul acordului cu FMI?

Sorin Bota: Categoric da.

AGERPRES: TAROM va fi privatizată, aşa cum spune Memorandumul cu FMI, până în iunie 2012?

Sorin Bota: Compania TAROM nu va putea va fi privatizată până la această dată.

AGERPRES: Credeţi că Autostrada Transilvania şi Autostrada Comarnic - Braşov, la care se adaugă autostrada Piteşti - Sibiu, din care ultimele două în concesiune, respectiv PPP (parteneriat public-privat), sunt proiecte care pot fi realizate simultan de statul român, sau este nevoie de o prioritizare?

Sorin Bota: Consider că cele trei proiecte de autostradă pot fi derulate simultan. Pentru autostrada Piteşti - Sibiu se pot accesa şi fonduri europene care să fie utilizate în paralel cu formula PPP.

AGERPRES: Cum veţi aborda situaţia contractelor de întreţinere a drumurilor naţionale în următorii ani în cazul în care USL va ajunge la guvernare?

Sorin Bota: Aceste contracte vor fi rediscutate şi ajustate conform unei noi legi de întreţinere a drumurilor naţionale pentru vară şi iarnă, lege pe care eu am propus-o şi pe care o voi promova din nou în Parlament. Am gândit această lege într-un mod care să se adreseze direct acestor contracte.

AGERPRES: Care sunt principalele puncte ale USL ca strategie în domeniul transporturilor?

Sorin Bota: Cele mai importante puncte ale USL pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România le veţi afla odată cu prezentarea viziunii USL din acest domeniu. În linii mari acestea sunt: pe sectorul feroviar - reorganizarea societăţilor feroviare prin înfiinţarea holdingului feroviar, pe rutier - implementarea Programului Naţional de Autostrăzi prin construcţia de autostrăzi într-un ritm de 2.000 km în opt ani, în domeniul aerian - eficientizarea companiei TAROM, iar în cel naval - realizarea portului Bucureşti şi finalizarea Canalului Dunăre - Bucureşti şi stimularea armatorilor români în vederea refacerii flotei române (chiar dacă la o dimensiune mult redusă faţă de cea din trecut).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor