Conversia în acţiuni a datoriilor istorice ale CFR SA, de 3,9 miliarde lei, aprobată prin OUG

(photos.com)
Epoch Times România
03.04.2012

Guvernul a aprobat marţi, prin ordonanţă de urgenţă, conversia în acţiuni a datoriilor istorice pe care Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R" S.A le are la bugetul de stat, în valoare de 3,9 miliarde de lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului.

“Întregul proces de conversie în acţiuni a datoriilor istorice ale C.N. "C.F.R" S.A a primit aprobarea Comisiei Europene, care nu consideră această conversie în acţiuni drept ajutor de stat, întrucât nu există concurenţă pe această piaţă”, a precizat Dan Suciu.

Potrivit reprezentantul Executivului, procesul de conversie în acţiuni este condiţionat şi dublat de un plan de redresare economică şi financiară, în scopul prevenirii acumulării de noi datorii la bugetul consolidate, plan care este parte integrantă a ordonanţei aprobate marţi.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să rezolve până la finele lunii iunie problema datoriilor CFR SA la furnizorii de energie, se arată în ultima scrisoare de intenţie agreată cu finanţatorii externi, publicată luni pe site-ul FMI.

„Vom finaliza (autorităţile române – n.r.) până la finele lunii iunie 2012 planurile pentru un împrumut cu garanţii guvernamentale sau alocarea de resurse bugetare pentru a plăţi datoriile CFR Infrastructură către furnizorii de energie. Astfel se vor realiza economii semnificative prin anularea penalităţilor“, se arată în scrisoarea de intenţie.

Potrivit companiilor din energie, datoriile CFR, care datează de trei ani, au ajuns la două miliarde de lei.

Companiile care au creanţe la CFR sunt Electrica, CEZ, Enel şi E.ON.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor