Boris Johnson susţine că al doilea val de virus Wuhan a lovit Europa

Boris Johnson (Oli Scarff/Getty)
A.P.
30.07.2020

Prim-ministrul britanic a justificat o nouă rundă de măsuri de restricţionare a libertăţilor şi de carantinare a cetăţenilor unor ţări din Europa susţinând că în unele zone se dezvoltă „al doilea val” al pandemiei virusului Wuhan.

Comentariile survin la câteva zile după ce Regatul Unit a impus o carantină de două săptămâni pentru călătorii care se întorc din Spania, iar guvernul a adăugat Belgia şi Luxemburg pe lista de restricţii, luând în considerare şi adăugarea Croaţiei.

Guvernul britanic a introdus extrem de lent orice fel de control al frontierei legat de virusul Wuhan în primele luni ale focarului, iar una dintre cauzele oficiale ale acestui lucru este minimizarea gravităţii focarului de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Deşi multe alte ţări au impus restricţii asupra călătorilor care se întorc din ţările lovite de pandemia virusului Wuhan, graniţele Regatului Unit au rămas total deschise, iar călătorilor care soseau pe aeroporturi nici măcar nu le era scanată temperatura, deşi aproximativ 100.000 de oameni au aterizat în Marea Britanie pe săptămână în aprilie.

Controalele la frontieră au fost impuse doar pe măsură ce ritmul pandemiei a încetinit la nivel mondial.

Explicând de ce guvernul acţionează acum cu grabă, deşi i-a luat luni întregi pentru a introduce controale sanitare la frontieră, premierul Boris Johnson a declarat marţi în comentarii raportate de BBC: „Ceea ce trebuie să facem este să luăm măsuri rapide şi decisive cu privire la cazurile în care riscurile încep să crească din nou”.

„Să fim absolut clari cu ce se întâmplă în Europa, cu unii dintre prietenii noştri europeni; mă tem că încep să se vadă în unele locuri semnele unui al doilea val de pandemie”.

Johnson a spus că guvernul va continua să adauge alte naţiuni pe lista de carantină „pe tot parcursul verii”, acolo unde va fi necesar.

Spania este o destinaţie turistică majoră a turiştilor britanici, iar reintroducerea carantinei va fi o lovitură grea pentru naţiune, în special în zonele rurale în care turismul poate fi un factor economic major pentru spanioli.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut reconsiderarea măsurii, promiţând spaniolilor că va încerca să convingă guvernul Regatului Unit să revină asupra deciziei.

Sanchez a declarat că ordinul este „nedrept” şi o „eroare” având în vedere modul în care numărul crescând de cazuri în Spania a fost extrem de localizat, o mare parte a ţării având în prezent o rată scăzută de infecţie.

Sanchez a spus că în Spania numărul cazurilor de virus Wuhan a fost, de fapt, mai mic decât în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor