Boris Johnson: Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă Trump ar fi fost preşedintele SUA [The Telegraph]

Boris Johnson (st) şi Donald Trump (Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă Donald Trump ar fi fost preşedinte, a sugerat fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson, într-un interviu recent acordat pentru The Telegraph, şi a afirmat că lumea este un loc mai bun atunci când Statele Unite au un lider puternic.

Johnson este de părere că imprevizibilitatea lui Trump ar fi fost suficientă pentru a-l convinge pe Putin să nu îşi asume riscul de a intra în război cu o ţară suverană.

"Din punctul de vedere al Kremlinului, a existat un risc real ca Trump să interpreteze un atac asupra unei ţări europene drept un afront la adresa Americii şi a ordinii mondiale şi ar fi putut reacţiona dur", a declarat fostul lider britanic.

Johnson dezvăluie, de asemenea, că atunci când era ministru de Externe, personalul său a găsit un dispozitiv de ascultare în baia sa personală, după ce acesta fusese folosit de Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Într-o conversaţie amplă, el mai spune că ar susţine un referendum privind aderarea la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), avertizează că guvernul „merge pe vârfuri” spre aderarea Marii Britanii la UE şi că a fost o greşeală să o angajeze pe Sue Gray - în prezent şefa de personal a lui Sir Keir Starmer - pentru a investiga partygate [scandalul politic care a izbucnit în Marea Britanie în 2021, legat de acuzaţiile că guvernul condus de premierul Boris Johnson a organizat petreceri şi adunări sociale la sediul din Downing Street în perioada lockdown-urilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19 - n.n.].

Trump ar fi oprit invazia lui Putin în Ucraina

Trump nu se sfieşte niciodată să sublinieze că invaziile Rusiei în Ucraina au avut loc de o parte şi de alta a preşedinţiei sale, şi nu în timp ce el era preşedinte, iar Johnson este de acord că acest lucru nu este o coincidenţă.

„Una dintre virtuţile lui Trump este imprevizibilitatea sa pură. Acesta este unul dintre motivele pentru care mă uit la modul în care s-a comportat de fapt în domeniul afacerilor externe şi compar cu ceea ce spun oamenii despre el.

A expulzat 60 de spioni ruşi [după otrăvirea din Salisbury]. A fost mult mai dur cu Siria decât administraţiile democrate. A fost mai dur cu IRGC [Corpul Gardienilor Revoluţiei Iraniene] şi apoi le-a dat ucrainenilor racheta Javelin”, a subliniat Boris Johnson.

Deci Ucraina ar trebui să se teamă de o preşedinţie Trump?

"Este foarte, foarte important să înţelegem că lupta Ucrainei este absolut existenţială pentru libertatea şi democraţia din Europa, iar dacă Ucraina se prăbuşeşte, este o catastrofă absolută. Iar el înţelege asta.

Nu cred că va dori să intre în istorie ca tipul care şi-a lansat al doilea mandat prezidenţial nu făcând America mare, ci făcând Uniunea Sovietică mare din nou", a mai spus fostul premier britanic.

El a mai sublinat faptul că "toate instituţiile umane au nevoie de un lider".

"În lume, America este liderul. Şi, în opinia mea, lumea este un loc mai fericit şi mai prosper atunci când ai o Americă puternică şi un lider puternic şi când oamenii simt că se menţine un fel de ordine", a punctat Boris Johnson.

Intrebat când a vorbit ultima dată cu Trump sau cu Zelenski, el a răspuns: "Destul de recent".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor