Borbely: Vizita lui Kover Laszlo este o ingerinţă brutală în campania electorală
alte articole
Vizita preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, în România pune Budapesta şi pe premierul Vikor Orban într-o situaţie dificilă şi este tototată o "ingerinţă brutală" în campania electorală, spune la RFI preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely.
"Este o decizie greşită a dânsului şi noi am spus de mai multe ori, este o decizie greşită care de fapt pune Ungaria într-o situaţie dificilă, pentru că domnul Kover ştie foarte bine, el chiar dacă vine ca persoană particulară, nu este persoană particulară, este preşedintele Parlamentului Ungariei", declară vicepreşedintele politic al UDMR.
Laszlo Borbely vorbeşte despre "o ingerinţă brutală" a lui Kover Laszlo în campania din România. "Noi suntem bucuroşi să vină orice demnitar din Ungaria, pentru că avem relaţii strânse şi slavă Domnului şi relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, dar asemenea vizite sunt o ingerinţă brutală în ceea ce înseamnă aici campania electorală şi o competiţie, pentru că din păcate, acum avem două partide, plus UDMR, care se bat în campania electorală. Nu avem nevoie de asemenea ingerinţe şi nu va avea nici un efect în ceea ce priveşte voturi suplimentare pentru acest partid (PCM), dar deranjează şi maghiarii din România sunt înţelepţi şi ei ştiu că asemenea ingerinţe venite din afară de fapt sunt o încercare disperată pentru voturi suplimentare din partea acestui partid al lui Szasz Jeno", a susţinut deputatul UDMR.
În opinia lui Laszlo Borbely, "domnul prim-ministru Orban este într-o situaţie delicată şi dificilă, pentru că poziţia Guvernului Ungariei şi a Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria este foarte clară: ei au spus foarte clar că nu se implică în campania electorală din România". "Noi mergem mai departe, suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale. De fapt, acest demers disperat şi acest periplu disperat demonstrează cât de slabe sunt aceste partiduleţe în speranţa că vor obţine câteva voturi în plus", a adăugat Borbely.
Laszlo Borbely crede că relaţiile instituţionale româno-ungare nu vor avea de suferit. "Relaţiile instituţionale nu cred că se schimbă radical, e o relaţie bună între cele două ţări şi iată ce înseamnă prezenţa UDMR-ului aici în politica din România, iată ce înseamnă să fim un fel de punte între cele două state. Trebuie să recunoaştem că în ultima perioadă au fost chiar relaţii foarte bune (...). E o problemă atunci când unii politicieni din Ungaria şi nu numai domnul Kover, sunt mai mulţi care au venit, aceste lucruri deranjează puţin, dar nu deranjează după părerea mea relaţiile instituţionale între cele două state", explică deputatul UDMR.
Kover Laszlo a iritat autorităţile de la Bucureşti recent, când a spus despre România că este un stat "neprietenos şi barbar", pentru că refuză să accepte reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România.
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, i-au adresat preşedintelui Parlamentului ungar László Kövér o scrisoare în care îi recomandă să-şi amâne vizitele în Transilvania până după alegeri, pentru evitarea unor neînţelegeri.
"Am luat notă de intenţia dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localităţi din România. Înţelegem şi apreciem dorinţa de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră. Sunteţi la fel de binevenit acum ca şi în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relaţiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile atât ale societăţilor noastre, cât şi ale minorităţii maghiare", subliniază Anastase şi Blaga.
La final, ei îi recomandă lui Kover să nu viziteze România până după alegeri. "Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale. Suntem convinşi că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate din relaţiile noastre. Vă rugăm să primiţi, stimate domnule Preşedinte, asigurarea înaltei noastre consideraţii", conchide scrisoarea celor doi preşedinţi ai Parlamentului.