Laszlo Borbely: Dacă Puterea acceptă amendamentul la legea electorală, UDMR ar obţine unu-două mandate în plus în Parlament

Laszlo Borbely. (www.gov.ro)
Epoch Times România
19.05.2012

Vicepreşedintele UDMR Borbely Laszlo a declarat,   la Bistriţa, că dacă actuala coaliţie aflată la guvernare acceptă amendamentul propus de Uniune la legea electorală, maghiarii ar obţine unu-două mandate de parlamentar în plus.

 

Potrivit lui Borbely, amendamentul propus, prin care minorităţile care obţin mai mult de 6% la alegerile parlamentare într-un judeţ să primească un mandat de deputat suplimentar, are toate şansele să fie adoptat.

"Săptămâna aceasta am făcut un pas important în a avea un dialog constructiv cu Puterea de astăzi, cu USL şi cu cei care sunt în coaliţia la putere. Noi ne-am exprimat îngrijorarea faţă de legea electorală pe care doresc dânşii să o treacă prin Parlament. În primul rând, o asemenea lege, uninominal pur, nu este echitabilă din punctul nostru de vedere. (...) Noi suntem piticul cel mare între 19 pitici care sunt în Parlament - vorbesc de minorităţi, dar tot suntem pitici, adică suntem minoritate şi minoritatea trebuie ocrotită, chiar dacă e o minoritate importantă, circa 7% din populaţia ţării. Se pare că au acceptat şi colegii să venim cu un amendament comun la legea electorală, prin care, dacă într-un judeţ o minoritate etnică, oricare, ia mai mult de 6% din voturi, acel judeţ primeşte un mandat suplimentar de deputat în Parlament", a spus Borbely.

Liderul UDMR consideră că acest amendament este o şansă de a "apăra minorităţile", dar şi comunitatea românească din Covasna şi Harghita, iar Uniunea ar putea obţine unu-două mandate în plus faţă de numărul de deputaţi pe care îl are în prezent.

"Nu este o discriminare, este un gest în plus pentru a apăra minorităţile şi a le da şansa să fie prezenţi şi în Parlamentul României. Nu e făcut special pentru UDMR, e făcut special pentru minorităţi. (...) Trebuie să protejezi comunităţile mici. Vorbesc nu numai de minoritatea maghiară. Conform recensământului, şi alte minorităţi pot să acceadă în Parlament, şi comunitatea românească din Harghita şi Covasna. (...) Câştigăm unu-doi în plus, maxim, faţă de ce avem acum", a precizat Borbely Laszlo.

Deputatul UDMR consideră că un astfel de amendament ar veni în sprijinul comunităţilor maghiare din judeţele Arad, Braşov, Alba, Hunedoara, Timiş şi Hunedoara.

Amendamentul negociat cu actuala Putere a fost deja depus la Camera Deputaţilor şi va fi discutat luni în comisia juridică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor