Bombardier rusesc zboară deasupra unei nave americane în timpul exerciţiului militar al NATO în Norvegia
alte articole
Rusia face o demonstraţie de forţă sau cel puţin este implicată în activităţi grave de trolling în timp ce NATO desfăşoară exerciţiul Trident Juncture 18 în Norvegia – cu participarea a aproximativ 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule de luptă, 65 de nave şi 250 de avioane.
La sfârşitul săptămânii trecute, un bombardier rusesc Tupolev Tu-142 a zburat neaşteptat de aproape de nava americană USS Mount Whitney chiar în momentul în care soldaţii aflaţi la bord au vrut să facă o fotografie de grup în timpul exerciţiului Trident, precizează Zero Hedge.
Mass media rusă a confirmat incidentul, precizând că nava amiral a celei de-a Şasea Flote americane (navă folosită pentru comanda şi controlul flotei) a fost luată prin surprindere, în timp ce site-ul The Aviationist pentru analiză militară şi a avioanelor, a descris zborul provocator ca având loc “mai mult sau mai puţin deasupra” navei care aparţine Marinei USA.
Site-ul The Aviationist a notat: “Marinarii aflaţi la bordul navei comandant USS Mount Whitney din clasa Blue Ridge, s-au adunat pentru o fotografie de grup pe punte, când un avion Tupolev Tu-142, potrivit fotografiilor realizate de AFP, aflat în spaţiul aerian internaţional, a zburat mai mult sau mai puţin deasupra [navei americane], în 2 noiembrie 2018”.
Site-ul Military.com a confirmat “vizita” bombardierului rusesc cu rază lungă de acţiune.
Incidentul a avut după ce, în săptămânile precedente, Moscova şi-a exprimat în mod clar nemulţumirea faţă de cel mai mare exerciţiu militar al NATO de la sfârşitul Războiului Rece. Kremlinul a declarat în acelaşi timp că exerciţiul, care durează 2 săptămâni şi care se va încheia în 7 noiembrie, nu va rămâne fără un răspuns.
Ministerul rus al Apărării a confirmat că două bombardiere Tu-142 au fost trimise în misiuni de zbor deasupra apelor neutre din regiunea Mării Norvegiene în perioada în care a avut loc incidentul care a implicat nava de luptă americană. Ministerul a mai precizat că avioanele au petrecut 12 ore în aer înainte să se întoarcă la o bază în regiunea Vologda din nord-centrul Rusiei.
Ministerul a susţinut în declaraţia sa: “Toate zborurile avioanelor Marinei ruse se desfăşoară în strictă conformitate cu regulile internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian, fără încălcarea graniţelor altor ţări”.
De asemenea, ministerul a mai anunţat sâmbătă că “Petru cel Mare”, un crucişător cu rachete nucleare din Flota Nordică a Rusiei, a intrat în Marea Barents în cursul acelei zile pentru a efectua misiunea de pregătire pentru luptă.