Bombă explodează în faţa ambasadei americane din Beijing

Ambasada SUA din Beijing, China (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
26.07.2018

O bombă a explodat joi în faţa ambasadei americane din Beijing, fiind rănit doar suspectul, a precizat ambasada într-o declaraţie. Totuşi, poliţia chineză a descris arma ca fiind doar un fel de “petardă”, potrivit Reuters.

Explozia a avut loc pe strada care trece pe lângă colţul sud-estic al complexului ambasadei, se menţionează în declaraţie.

Un bărbat de 26 de ani din regiunea nordică chineză Mongolia Interioară a detonat un dispozitiv explozibil în jurul orei locale 1 p.m., a declarat Biroul Municipal al Securităţii Publice din Beijing pe contul oficial al reţelei de socializare Weibo. Suspectul este tratat la spital pentru o rană care nu îi primejduieşte viaţa, a precizat Bloomberg.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a afirmat că acest caz este investigat de poliţia locală. “Este un caz izolat privind securitatea publică”, a menţionat Geng.

Conform declaraţiei ambasadei SUA, în afara persoanei care a detonat bomba nu a mai fost rănit altcineva, adăugând că nu au fost produse pagube clădirii misiunii americane.

Martori au declarat pentru Reuters că au auzit o explozie în apropierea ambasadei americane şi au simţit trepidaţii.

Un martor a afirmat pentru Reuters că un SUV al poliţiei părea să fi fost deteriorat, geamul din spate lipsindu-i.

Ambasada şi-a reluat activitatea în jurul orei locale 1:45 p.m.

Potrivit Reuters, unele imagini postate pe reţelele sociale au arătat cum se ridica fum din zona din faţa ambasadei, unde se aliniază cei care solicită viză. Câteva videoclipuri şi imagini au fost ulterior şterse de pe reţelele sociale.

Angajaţi ai ambasadelor indiană şi sud-coreeană au declarat că nu au ştiut nimic de existenţa vreunui incident neobişnuit, operaţiunile lor desfăşurându-se normal.

Separat, publicaţia de stat Global Times a raportat că poliţia chineză a arestat tot joi o femeie care s-a stropit cu benzină într-o presupusă încercare de autoincendiere în faţa ambasadei SUA în jurul orei locale 11 a.m.

Poliţia din Beijing nu a dat curs imediat solicitărilor de comentarii.

Sunete bizare

Incidentul are loc la peste o lună după ce Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de sănătate extinsă pentru întreaga Chină pe fondul unor rapoarte potrivit cărora unii diplomaţi americani din ţara asiatică s-au plâns de “senzaţii anormale de sunet şi presiune” care aparent ar fi provocat leziuni cerebrale uşoare.

Cel puţin doi diplomaţi americani au plecat din China după ce, în luna mai, un angajat consular american a raportat “senzaţii” similare cu cele suferite de diplomaţii americani şi canadieni în Cuba anul trecut.

“Departamentul de Stat a primit confirmarea că un angajat guvernamental american din China a suferit un incident medical similar cu cele raportate de alţi membri ai personalului diplomatic american din Havana, Cuba”, potrivit declaraţiei Departamentului, precizează Euronews.

“Ca urmare a investigaţiilor medicale suplimentare voluntare, departamentul a trimis şi alte persoane în SUA pentru evaluări suplimentare”, adaugă sursa citată.

Într-o declaraţie precedentă, publicată în luna mai, a fost menţionat doar oraşul sudic chinez Guangzhou ca locaţie pentru alerta de sănătate, deşi aceasta a fost trimisă cetăţenilor americani din întreaga ţară.

“Dacă constataţi orice fel de fenomen auditiv sau senzorial acut, însoţit de sunete neobişnuite, nu încercaţi să localizaţi sursa. Mutaţi-vă într-un loc unde nu se aud sunetele”, a precizat textul alertei.

Anul trecut, 24 de diplomaţi şi membrii familiilor lor au plecat din Cuba după ce au suferit simptome inexplicabile, inclusiv ameţeli, dureri de cap, probleme cognitive şi vizuale. Unele afecţiuni, care au fost depistate şi în cazul a 10 diplomaţi canadieni şi a membrilor familiilor lor, semănau cu traume cerebrale.

Incidentele încă neelucidate au cauzat o ruptură în relaţiile deja şubrede dintre SUA şi Cuba. Washingtonul a expulzat 15 diplomaţi cubanezi din SUA pentru eşecul Cubei de a-i proteja angajaţii. La rândul ei, Canada a retras din Cuba membrii familiilor angajaţilor ambasadei în Havana.

Washingtonul a declarat că oficialii săi au fost victime ale unor “atacuri specifice”, însă nu a învinuit pe nimeni. De altfel, investigatorii au urmărit diverse teorii, inclusiv posibilitatea unui atac sonic, utilizarea unei arme electromagnetice sau a unui dispozitiv defect folosit pentru spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor