Bolt va livra mâncare în Estonia cu o flotă de roboţi Starship. Programul pilot va fi demarat în oraşul Tallinn

Robot Starship
Andrei Popescu
24.06.2023

Startup-ul estonian de transport cu maşina şi livrare de mâncare Bolt spune că va începe să livreze mâncare la uşa oamenilor cu ajutorul unei flote de roboţi care se conduc singuri. În acest sens, Bolt a încheiat un parteneriat cu firma de robotică Starship Technologies.

Compania a declarat că va începe să ofere livrări online de alimente în oraşul său natal Tallinn în cursul acestui an, în cadrul unei lansări iniţiale a roboţilor Starship, care sunt aproximativ de mărimea unei valize, relatează CNBC.

"Ne concentrăm pe furnizarea de soluţii bine puse la punct pentru a ajuta la realizarea unui transport local cât mai sustenabil posibil", a precizat miercuri, într-o declaraţie, Markus Villig, fondator şi CEO al Bolt.

"Starship oferă un serviciu inteligent şi foarte apreciat, care şi-a dovedit eficienţa în ultimii cinci ani, iar noi suntem încântaţi să introducem acest serviciu pentru mai mulţi oameni."

Bolt, una dintre cele mai bine cotate companii de tehnologie din Europa, cu o evaluare de 8,4 miliarde de dolari, şi-a făcut un nume contestând Uber pe pieţele internaţionale cheie ale gigantului american de transport în comun, în special în Marea Britanie.

De atunci, compania s-a extins în alte câteva linii de afaceri, inclusiv livrarea online de alimente şi produse alimentare şi scutere electronice.

Fondată în 2013 şi cunoscută anterior sub numele de Taxify, Bolt are aproximativ 100 de milioane de clienţi în 45 de ţări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină.

Până în prezent, Bolt a obţinut o finanţare de peste 2 miliarde de dolari de la investitori precum Sequoia, IFC, unitate a Băncii Mondiale, şi Banca Europeană de Investiţii.

Cum va funcţiona

La fel ca şi în cazul comenzilor online obişnuite de mâncare prin intermediul diverselor aplicaţii, colaborarea dintre Starship şi Bolt va permite utilizatorilor să primească mâncare livrată de roboţi prin simpla apăsare a unui buton.

Odată ce robotul ajunge la uşa ta, vei putea apăsa un buton care îl va deschide şi vei putea primi mâncarea sau alimentele.

Vestea de miercuri marchează o etapă importantă în realizarea implementării comerciale a tehnologiei la scara largă.

Bolt plănuieşte să înceapă livrările în Tallinn în lunile următoare şi apoi să lanseze roboţii pe alte pieţe la un moment dat.

Starship, cu sediul central în San Francisco şi cofondată de unii dintre fondatorii Skype, operează deja o flotă de roboţi de livrare autonomă în SUA.

În Statele Unite, serviciul este folosit în principal de studenţii de la facultate, în parteneriat cu firma de livrare de mâncare Grubhub.

Firma are un acord similar în Marea Britanie şi în alte ţări europene cu băcănia britanică Co-op.

Starship, care a obţinut până în prezent o finanţare de aproximativ 200 de milioane de dolari, este una dintre numeroasele companii care testează utilizarea roboticii pentru livrarea de alimente şi alte bunuri.

În Asia, companiile chineze au fost precursoare ale acestei tendinţe. Meituan, principala aplicaţie de livrare de mâncare, îşi testa roboţii în birouri şi hoteluri încă din 2019.

Unele încercări de a face livrări cu ajutorul unor flote de roboţi s-au lovit de eşecuri, întrucât adoptarea pe scară largă a tehnologiei a fost limitată.

În SUA, de exemplu, Amazon a pus capăt testelor de teren ale robotului Scout, un robot de livrare care trimitea pachete mici la domiciliul clienţilor, în încercarea de a reduce costurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor