Bolsonaro retrage Brazilia din pactul global al ONU privind migraţia
alte articole
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat retragerea ţării sale din Pactul Global al ONU pentru Migraţie la doar câteva zile după ce a fost investit oficial în funcţie.
Fostul ofiţer militar, poreclit „Trump al Tropicelor”, a urmat exemplul preşedintelui american Donald Trump de a respinge puternic controversatul acord şi a îndeplinit o promisiune de-a sa de a anula cursul stabilit de administraţia fostului preşedinte Michel Temer, care s-a alăturat altor 160 de lideri în semnarea pactului la un summit desfăşurat în decembrie anul trecut în Maroc.
Bolsonaro a anunţat retragerea într-o serie de mesaje postate pe Twitter, confirmând unele relatări că Ministerul brazilian de Externe a cerut deja diplomaţilor să informeze ONU în legătură cu această decizie.
Brazilia este un stat suveran şi decide singur dacă va accepta sau nu imigranţi, a susţinut preşedintele într-un tweet postat în limba portugheză. „Toţi cei care vin aici trebuie să se supună legilor, regulilor şi obiceiurilor noastre, şi să ne cânte imnul şi să ne respecte cultura. Nu intră oricine în casa noastră şi nici nu va intra nimeni în Brazilia pe baza unui acord adoptat de terţe părţi. Spunem NU PACTULUI PENTRU MIGRAŢIE”.
„Nu vom refuza niciodată să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor, însă imigraţia nu poate deveni o acţiune făcută la întâmplare. Sunt necesare criterii, e necesară căutarea celei mai bune soluţii în funcţie de realitatea fiecărei ţări. Este imperativ ca noi să creăm criterii adecvate pentru fiecare ţară”.
„Dacă controlăm cine ne intră în locuinţe, de ce ar fi acest lucru diferit pentru Brazilia ca naţiune? Apărarea suveranităţii noastre naţionale a fost o parte cheie a campaniei noastre şi este acum o prioritate pentru guvernul nostru. Vom stabili reguli fără influenţă externă, vom urmări să îmbunătăţim vieţile celor care locuiesc legal în Brazilia – cetăţeni sau imigranţi”, a adăugat Bolsonaro.
Cu excepţia SUA, toţi cei 193 de membri ONU au acceptat iniţial textul pactului privind imigraţia, în iulie 2018.
Totuşi, doar 164 de ţări au semnat în cele din urmă pactul din cauză că temerile legate de ramificaţiile acestuia au descurajat o listă tot mai mare de guverne, din ţări precum Australia, Polonia, Ungaria, Israel şi Elveţia.
România s-a abţinut de la votul cheie de la ONU privind Pactul global privind migraţia.