Gaze lacrimogene, zeci de arestări la un protest anti-imigraţie în Bruxelles

Manifestanţi flutură steagul flamand la un protest în capitala belgiană (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
17.12.2018

Mii de persoane au protestat în capitala belgiană împotriva noului pact global al ONU privind migraţia. Decizia premierului belgian Charles Michel de a susţine acordul a provocat tensiuni în sânul guvernului.

Mii de persoane au mărşăluit duminică pe străzile Bruxelles-ului pentru a protesta împotriva pactului ONU ce urmăreşte, aparent, să consolideze cooperarea în ceea ce priveşte imigraţia, potrivit Deutsche Welle.

Poliţia a declarat că aproximativ 5.500 de persoane au participat la protestul organizat de partidele flamande de dreapta, care a avut loc în capitala belgiană în zona în care au sediul principalele instituţii ale Uniunii Europene.

În timpul ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţişti - care au izbucnit după ce diverse obiecte şi artificii au fost aruncate asupra forţelor de ordine - au fost folosite gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

La un moment dat, aproximativ 300-400 de manifestanţi au încercat să ajungă cu forţa la clădirea Comisiei Europene, a afirmat primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, pentru agenţia de ştiri Belga. De asemenea, 65 de persoane au fost arestate pentru vandalizarea proprietăţii.

La protest au participat mulţi susţinători ai partidului populist de dreapta Vlaams Belang, unii dintre ei afişând bannere pe care erau scrise mesaje precum “Oamenii noştri sunt pe primul loc” sau “Ne-am săturat, închideţi graniţele”.

O contramanifestaţie organizată de grupuri de stânga şi organizaţii neguvernamentale a avut loc de asemenea în centrul oraşului, atrăgând o mulţime de aproximativ 1.000 de persoane.

Ambele proteste au fost interzise iniţial din cauza temerilor privind tulburarea ordinii publice, însă una dintre cele mai înalte instanţe ale ţării a anulat decizia.

Cele două proteste de duminică au avut loc la câteva zile după ce Noua Alianţă Flamandă (N-VA) de dreapta, cel mai mare partid din Parlamentul belgian, s-a retras din coaliţia de guvernare ca umare a faptului că premierul Charles Michel a insistat să se semneze Pactul Global al ONU privind Migraţia la summitul ce a avut loc în urmă cu câteva zile în Maroc.

Retragerea din coaliţie, care are loc înaintea alegerilor federale din mai 2019, l-a pus pe Michel în situaţia de a conduce o administraţie minoritară, solicitându-se totodată şi demisia sa. Unele partide din opoziţiei au cerut organizarea unui vot de încredere în guvern.

Pactul ONU, care nu are natură obligatorie, a fost aprobat în iulie de toţi cei 193 de membri ONU, cu excepţia SUA, însă doar 164 l-au semnat în mod oficial la întâlnirea din Marrakeş.

Pactul a divizat statele UE, multe temându-se că acordul va alimenta un nou val de migraţie. Unii politicieni au lăudat faptul că în ultima perioadă s-a micşorat numărul migranţilor din Africa şi Orientul Mijlociu după ce, în ultimii câţiva ani, Europa a fost marcată de o puternică criză a migraţiei.

În ciuda faptului că opozanţii şi criticii acordului au avertizat că acesta ar putea încuraja o migraţie necontrolată, Papa Francisc şi-a exprimat duminică sprijinul pentru pact şi a cerut comunităţii internaţionale să dea dovadă de “responsabilitate, solidaritate şi compasiune” cu privire la gestionarea problemei migranţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor