Boeing şi-a lansat primul sistem laser care poate doborî drone [Video]

Sistemele laser au fost folosite timp de decenii pentru a doborî rachete balistice, mortiere şi alte obiecte aeropurtate. Totuşi, în ultimii câţiva, aceste sisteme au descoperit o nouă ţintă: dronele.
Drona americană Predator B. (youtube.)
Jonathan Zhou
04.09.2015

Sistemele laser au fost folosite timp de decenii pentru a doborî rachete balistice, mortiere şi alte obiecte aeropurtate. Totuşi, în ultimii ani, aceste sisteme au descoperit o nouă ţintă: dronele.

Dronele au fost deja folosite pentru a transporta droguri deasupra graniţei sudice a Statelor Unite şi în închisorile americane şi există temeri tot mai mari că aceste aparate de zbor ar putea fi folosite de terorişti pentru a crea haos. Astfel, sistemele de apărare cu laser ar putea deveni tot mai necesare.

Lockheed Martin a construit un sistem laser anti-drone în 2012, iar MBDA Deutschland a făcut acelaşi lucru la începutul acestui an. Boeing este acum cea mai recentă companie care a făcut un pas în această direcţie, prezentând în urmă cu câteva zile Compact Laser Weapon System.

Principalul avantaj pe care îl au sistemele laser faţă de alte tehnologii anti-drone este raza de acţiune. Sistemele care sunt suficient de mari ar putea, teoretic, să aibă o rază de sute de km. În timpul Războiului Rece, administraţia Reagan a luat în considerare construirea unui sistem de sateliţi echipaţi cu laser, pe o orbită mai joasă, care să servească ca un scut împotriva unor potenţiale lovituri nucleare din partea Uniunii Sovietice.

Sistemele laser care se focalizează pe ţintele lor automat sunt, de asemenea, uşor de operat. O dronă are nevoie de un pilot experimentat de drone, iar o puşcă are nevoie de cineva cu o ţintă perfectă.

Spre deosebire de rachete, dronele nu sunt suficient de periculoase pentru a fi necesară doborârea lor de la o distanţă de câţiva km. Boeing a construit sistemul său laser, care ocupă spaţiul a patru geamantane mari, pentru portabilitate extremă şi nu pentru raza de acţiune. Dar, compania a declarat pentru revista americană Wired că orice ţintă vizibilă cu binoclul intră în raza de acţiune a sistemului, refuzând totuşi să ofere detalii mai specifice. Comparativ, sistemul laser ADAM de la Lockheed are o rază de acţiune de 1,9 km.

Sistemul laser de la Boeing poate funcţiona cu curent sau cu baterii, deşi în al doilea caz, numai pentru câteva lovituri, a declarat Boeing pentru Wired.

Dar sistemele laser tind să aibă preţuri piperate şi Boeing a refuzat să dezvăluie cât va costa sistemul său. Programul pentru sisteme laser anti-rachetă al Departamentului american al Apărării, cu o valoare de 10 miliarde de dolari, a fost criticat într-un raport recent ca fiind o pierdere de timp. În plus, instalarea unui singur sistem laser pe o unitate de transport maritimă ar putea costa până la 40 milioane de dolari.

Preţul înseamnă că sistemele laser anti-drone nu vor fi folosite pentru forţele obişnuite de aplicare a legii. Ţinând cont de faptul că majoritatea departamentelor de poliţie mici din SUA se chinuie chiar şi pentru a dispune de un elicopter pentru anumite operaţiuni – precum urmărirea unor criminali – există dubii în privinţa numărului de departamente de poliţie sau agenţii de aplicare a legii care vor cumpăra sisteme laser.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor