Bode: Putem avea peste 2,4 milioane de români vaccinaţi la sfârşitul lui martie dacă Pfizer îşi va relua contractul asumat la nivel european

.
. (Youtube - screenshot)

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, la postul B1 TV, că ar fi posibil ca, până la sfârşitul lunii martie, peste 2,4 milioane de români să fie vaccinaţi, însă cu condiţia ca livrările de vaccin Pfizer/BioNTech să se deruleze conform planificării. În plus, ministrul a cerut cetăţenilor să nu coboare garda şi să respecte în continuare măsurile de protecţie sanitară instituite de autorităţi în vederea combaterii pandemiei de SARS-CoV-2.

“Suntem la 447.000 de persoane vaccinate cu prima doză, 40.600 cu cea de-a doua doză de vaccin. 880.000 de persoane au fost înscrise în platformă. Într-adevăr, avem o problemă în ceea ce priveşte furnizarea vaccinului. Dacă lucrurile merg în direcţia bună, în sensul că Pfizer îşi va relua contractul asumat la nivel european, sunt convins că noi ne vom atinge obiectivul ca până la sfârşitul lunii martie să fie peste 2,4 milioane de români vaccinaţi.

Fac un apel către cetăţeni, să nu lase garda jos, să continue să respecte toate măsurile de protecţie sanitară pentru că respectând măsurile şi cu această campanie de vaccinare adusă la parametrii pe care ni-i dorim în cea de-a treia etapă, sunt convins că ne vom putea relua viaţa normală. Nu există altă cale. Eu am spus în momentul în care m-am vaccinat, cu toate că am contractat această boală şi aveam anticorpi, am decis să mă vaccinez crezând în ştiinţă. Nu există altă soluţie ca să scăpăm de această pandemie, cred că aceasta este soluţia corectă şi drumul cel bun pentru a ajunge la o viaţă normală”, a precizat şeful MAI.

De asemenea, Lucian Bode a explicat că Ministerul Afacerilor Interne reprezintă o verigă importantă în procesul de implementare a măsurilor pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare anti-Covid pe teritoriul României.

“Noi suntem implicaţi logistic în asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică, atât pe perioada transportului, cât şi la centrele de vaccinare. Pe de altă parte, suntem implicaţi cu resurse umane de specialitate, personal medico-sanitar în activitatea de vaccinare. De asemenea, instituţia Prefectului asigură conducerea operativă la nivelul fiecărui judeţ pe tot ce înseamnă centrele de vaccinare”, a explicat ministrul.

Remarcile şefului MAI vin în contextul în care, marţi, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, în acest moment, România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, motiv pentru care s-a luat decizia amânării cu o săptămână a vaccinării angajaţilor din domeniile esenţiale.

“Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit e generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18 - 24 ianuarie am primit cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau alocate - 93.340 de doze. Soluţia noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea celor cu boli cronice sau a celor cu vârste peste 65 de ani şi a celor din centrele de medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabile, va fi următoarea: din 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1 - 35.304 persoane vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 9 februarie”, a susţinut Gheorghiţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură