Boc: E păcat dacă am rata şansa să fim parte a Tratatului, mai ales că respectăm deja unele condiţii
alte articole
Preşedintele PDL Emil Boc a spus că România respectă deja unele condiţii din Tratatul de stabilitate şi convergenţă în UE, drept pentru care ar fi păcat ca ţara noastră să nu adere la acest document.
"Acest Tratat va da siguranţă pe termen mediu şi lung României că vom avea creştere economică şi echilibru bugetar. De asemenea, această decizie de susţinere a Tratatului vine şi din considerentul potrivit căruia până acum România, în ultimii trei ani, a luat exact acele măsuri care să asigure respectarea Tratatului pe care astăzi UE le doreşte. Foarte mulţi indicatori economici prevăzuţi de Tratat deja sunt respectaţi de România, mă refer aici la faptul că avem o datorie publică cu mult sub 60% din PIB, mă refer la faptul că deficitul bugetar este pentru 2012 maxim 3% pe ESA, adică exact în limitele Tratatului şi de asemenea suntem aproape de a îndeplini şi criteriul deficitului structural având în vedere că în urma procesului de restructurare a economiei şi a finanţelor publice România se poate încadra inclusiv în condiţia deficitului structural. Avem avantajul în condiţiile în care datoria publică e sub 60% ca deficitul structural să poată ajunge până la 1% de la 0,5% cât este în Tratat până la maxim 1%, cât ne cere legislaţia europeană. Cu alte cuvinte, avem şansa să facem parte de la început în UE ca parte a acestui Tratat care demonstrează seriozitatea şi capacitatea României de a face faţă la provocările interne şi internaţionale", a explicat Boc, la finalul discuţiilor dintre liderii coaliţei şi preşedintele Băsescu.
"Dacă tot am făcut aceste lucruri cu greu şi românii ne-au sprijinit este păcat să ratăm şansa ca România să nu fie parte a acestui Tratat în care sunt cele mai importante state ale UE", a adăugat el.
Fostul premier a anunţat totodată că partidele de guvernare vor semna un protocol pentru susţinerea Tratatului de stabilitate în UE, documentul fiind deschis şi opoziţiei. "Poziţia coaliţiei comună a fost aceea ca în cadrul coaliţiei să semnăm un acord pentru susţinerea ratificării şi semnării de către România a acestui Tratat, acord care să fie consfinţit într-un protocol al Coaliţiei ce urmează să fie deschis şi celorlalte partide parlamentare pentru semnare şi ratificare pentru că este vorba de interesul naţional", a conchis Emil Boc.