BNR susţine că economia va creşte în 2024 cu precădere datorită consumului intern

Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
23.07.2024

Banca Naţională a României atrage atenţia asupra faptului că economia va creşte în 2024 cu precădere datorită consumului intern. Formarea brută de capital fix, asimilată investiţiilor directe, a scăzut puternic în primul trimestru al anului în curs, contribuind la avansul PIB departe de aşteptări din primele trei luni ale lui 2024, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, de cealaltă parte, deficitul comercial a început din nou să crească, în condiţiile în care importurile sunt din nou puternic stimulate de consumul intern, în lipsa producţiei autohtone.

Deşi Guvernul Ciolacu vorbeşte tot mai des despre investiţii masive în economie şi pregăteşte în acest sens inclusiv un acord cu Comisia Europeană prin care România să capete un tratament preferenţial privind deficitul bugetar, membrii Consiliului de Administraţie al BNR arată însă, în cea mai recentă Minută a şedinţei de politică monetară, că activitatea economică s-a revigorat în primul trimestru din 2024 mai puţin decât s-a anticipat, tocmai în lipsa investiţiilor publice.

De asemenea, avansul în termeni anuali al PIB s-a redus semnificativ în primul trimestru al anului curent, la 0,1%, de la 3% în precedentele trei luni, iar pierderea de ritm a fost provocată de această dată în principal de formarea brută de capital fix, a cărei dinamică anuală a înregistrat o scădere deosebit de amplă, de la nivelul de două cifre foarte ridicat atins în trimestrul IV din 2023.

În ceea ce priveşte perspectiva apropiată, membrii Consiliului arată că noile evaluări indică majorări trimestriale semnificative ale economiei în trimestrele II şi III din 2024, mai solide decât s-a previzionat anterior.

Totuşi, potrivit indicatorilor cu frecvenţă ridicată, consumul privat a continuat să susţină consistent creşterea în termeni anuali a economiei în trimestrul II.

Totodată, în privinţa exportului net, se conturează o nouă creştere a impactului contracţionist, în condiţiile în care dinamica anuală a importurilor de bunuri şi servicii şi-a majorat semnificativ ecartul faţă de cea a exporturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor