BNR supune dezbaterii un regulament privind clasificarea creditelor şi plasamentelor

Banca Naţională a României,BNR
Banca Naţională a României,BNR (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.10.2012

Banca Naţională a României (BNR) a publicat pe site-ul propriu un proiect de act normativ privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare.

"Proiectul Regulamentului privind unele condiţii de acordare a creditelor preia cea mai mare parte a prevederilor Regulamentului nr.24/2011 privind creditele destinate persoanelor fizice, cu modificările ulterioare, pe care le restructurează şi completează pentru scopul implementării Recomandărilor Comitetului European pentru Risc Sistemic CERS(2011/1 privind creditarea în valută, precum şi pentru clarificarea unor aspecte constatate din aplicarea actului normativ menţionat", potrivit BNR.

Recomandările CERS/2011/1 privind creditarea în valută au fost emise în septembrie 2011 şi invită explicit autorităţile naţionale de supraveghere să monitorizeze acest fenomen şi să ia măsuri în cazul existenţei unor riscuri semnificative la nivelul debitorilor neacoperiţi la riscul valutar.

Regulamentul privind unele condiţii de acordare a creditelor urmăreşte acomodarea cadrului de reglementare naţional cu mai multe recomandări.

Este vorba despre instituirea obligaţiei instituţiilor financiare de a furniza clienţilor informaţii adecvate referitoare la riscul valutar la care sunt expuşi debitorii neacoperiţi natural la riscul valutar în cazul contractării unui credit în valută. Potrivit criteriilor de conformare stabilite de CERS, instituţiile financiare ar trebui să prezinte clienţilor cel puţin impactul pe care l-ar avea asupra nivelului ratelor de credit (i) o depreciere severă a monedei naţionale şi (ii) o depreciere severă a monedei naţionale asociată cu majorarea dobânzii valutei în cauză.

Totodată, este vorba despre permiterea acordării de noi credite în valută numai solicitanţilor care fac dovada bonităţii, inclusiv din perspectiva capacităţii de suportare a şocurilor severe pe cursul de schimb valutar şi dobândă, impunerea unor indicatori de tipul gradului de îndatorare (service-to-income) şi a raportului dintre valoarea finanţării acordate şi garanţia aferentă (loan-to-value) pentru a asigura respectarea cerinţelor de bonitate şi garantare şi stabilerea sarcinii autorităţii de supraveghere din statul membru de origine de a impune instituţiilor financiare ce acordă credite în valută în alt stat membru debitorilor rezidenţi neprotejaţi la riscul valutar, măsuri privind limitarea creditării în valută cel puţin la fel de stricte ca cele impuse în statul membru gazdă.

Termenul de implementare a recomandărilor este sfârşitul anului 2012.

De asemenea, BNR a publicat şi un proiect de ordin privind unele dispoziţii de aplicare a cerinţelor referitoare la determinarea fondurilor proprii în contextul abrogării Ordinului BNR nr.26/2011 privind unele dispoziţii de aplicare a cerinţelor de prudenţă bancară în contextul modificărilor legislative legate de implementarea Standardelor internaţionale de raportare financiară la nivel individual ce intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2012.

Proiectul de Ordin are ca obiectiv asigurarea aplicabilităţii prevederilor referitoare la tratamentul rezultatului reportat din trecerea la IFRS pentru determinarea fondurilor proprii până la auditarea situaţiilor financiare ale anului 2012 (care va interveni abia în anul 2013) şi în ceea ce priveşte perioadele de raportare rămase de la abrogarea prevederilor Ordinului BNR nr.26/2011 până la auditarea situaţiilor financiare ale anului 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor