BNR are o rezervă substanţială de bani tipăriţi, spune Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Banca Naţională a României (BNR) are o rezervă substanţială de bani tipăriţi, reprezentând câteva zeci de procente din masa monetară, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"BNR are o rezervă substanţială de bani tipăriţi, ceva de ordinul a câteva zeci de procente bune din masa monetară. Nu înseamnă că numerarul respectiv creează inflaţie, şi sperăm să nu fie folosit. Este un stoc de rezervă al BNR care este indispensabil pentru buna funcţionare a sistemului de plăţi", a menţionat Isărescu.

Acesta consideră că o panică bancară se tratează cu bani mulţi, nu cu sfaturi sau teorie monetară.

"O panică bancară se tratează cu munţi de bani. Este un fenomen iraţional. România a trăit de câteva ori o panică bancară, în 1992,1994, iar ultima de proporţii a fost în 2000, şi nu am tratat-o cu sfaturi. Dacă la ghişeu, unde sunt mai mulţi care vor să îşi retragă banii, ai neinspiraţia să ţii o predică despre cât de periculoasă este tiparniţa de bani, nu poţi decât să accentuezi fenomenul de panică bancară şi cererea de numerar creşte în loc să scadă", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus că în luna decembrie a fiecărui an, din 1990 şi până astăzi, masa monetară în termeni reali creşte cu circa 8-10%.

"Există ideea că noi controlăm cererea de numerar şi că am putea să o ţinem sub control în fiecare decembrie. Din 1990 încoace, masa monetară în termeni reali creşte undeva între 8 şi 10%. De ce? Pentru că în decembrie se fac cadouri. Orice bancher va spune acest lucru", a mai spus Isărescu.

Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii ianuarie 2012 de 216,67 miliarde lei. Faţă de luna decembrie 2011 aceasta a crescut cu 0,2% (-0,1% în termeni reali), iar în raport cu ianuarie 2011, masa monetară s-a majorat cu 8,8% (5,9% în termeni reali).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor