BNM a publicat în premieră graficul operaţiunilor de politică monetară pe doi ani

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a făcut public astăzi graficul licitaţiilor de plasare a certificatelor BNM şi al licitaţiilor REPO de cumpărare a valorilor mobiliare de stat de către banca centrală pentru anii 2012 şi 2013, transmite Moldpres.
Tatiana Chiriac
14.03.2012

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a făcut public astăzi graficul licitaţiilor de plasare a certificatelor BNM şi al licitaţiilor REPO de cumpărare a valorilor mobiliare de stat de către banca centrală pentru anii 2012 şi 2013, transmite Moldpres.

Este pentru prima dată când graficul privind operaţiunile de politică monetară este publicat pe o perioadă de doi ani. Până în prezent, era făcut public graficul pe un an.

Într-un comunicat de presă, difuzat astăzi, Banca Naţională anunţa că "noul grafic pentru prima dată este elaborat pentru o perioadă mai lungă şi reprezintă un pas spre activizarea operaţiunilor de piaţă deschisă ale Băncii Naţionale a Moldovei". Astfel, acesta cuprinde, deopotrivă cu operaţiunile de plasare a certificatelor BNM, şi "operaţiunile de vărsare a lichidităţilor în sistemul bancar".

Potrivit Băncii Naţionale, actualmente, sistemul bancar dispune de lichidităţi suficiente pentru desfăşurarea activităţii sale, excesul de lichiditate fiind aproximativ de 4 miliarde de lei.

Totodată, având în vedere atât dinamica lentă a cererii interne, cât şi inflexiunea în dinamica activităţii economice globale, care continuă să afecteze ritmul de creştere a economiei naţionale, BNM va reveni, începând cu 14 martie curent, la operaţiuni destinate livrării de lichiditate pe piaţă. Aceste operaţiuni vor fi desfăşurate sub formă de operaţiuni REPO la rată fixă, pe termen de 28 de zile. În cadrul lor, Banca Naţională va cumpăra de la bănci valori mobiliare de stat, cu obligaţiunea acestora de a le răscumpăra la o dată stabilită şi la un preţ stabilit la momentul încheierii tranzacţiei.

Banca Naţională precizează că va derula operaţiunile transparent, prin intermediul licitaţiilor, cu o frecvenţă săptămânală, asigurând o continuitate în livrarea lichidităţilor. Furnizările de lichidităţi propuse de Banca Naţională pe parcursul perioadei de doi ani vor conduce la creşterea nivelului de încredere în sistemul financiar. Ele vor oferi un sprijin suplimentar băncilor în gestionarea lichidităţilor şi, implicit, vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de creditare de către bănci a economiei naţionale, notează comunicatul BNM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor