Băncile nu vor mai schimbă rata dobânzii la credite şi depozite fără a informa clientul
alte articole
Băncile vor fi obligate să informeze clienţii în cazul modificării ratei dobânzii la credite sau depozite, potrivit completărilor la Codul Civil propuse de Banca Naţională a Moldovei (BNM), transmite Moldpres cu referire la proiectul de lege prezentat spre discuţii publice de către BNM.
"Modificările şi completările propuse la Codul Civil vor spori gradul de transparenţă în ceea ce priveşte stabilirea de către bănci a mărimii ratelor dobânzii la depozite şi credite", se arată în nota informativă a băncii centrale la proiectul de lege. Potrivit acesteia, sporirea gradului de transparenţă "va crea premise pentru protejarea intereselor clienţilor băncilor, în special ale persoanelor fizice - consumatori".
Astfel, în cazul în care va fi stabilită o dobândă flotantă atât la depozitele acceptate cât şi la creditele acordate, se propune ca aceasta să fie raportată la indicii de referinţă, la care banca poate adaugă o anumită marjă fixă pe toată durata derulării contractului de depozit şi/sau de credit.
Lista indicilor de referinţă va fi stabilită de Banca Naţională a Moldovei în funcţie de moneda depozitului şi/sau creditului, precizează BNM.
Potrivit proiectului, băncile nu vor mai putea reduce "în mod unilateral mărimea dobânzii în cazul în care aceasta este flotantă". Cât priveşte mărimea dobânzii fixe, aceasta va putea fi modificată de către creditor în mod unilateral doar în cazurile prevăzute de lege sau de contract, cu condiţia respectării unui termen de preaviz de cel puţin 15 zile. Banca va fi obligată în acest caz să informeze în scris clientul în legătură cu orice modificare a ratei dobânzii.
În cazul în care clientul nu este de acord cu noua rată a dobânzii, el trebuie să informeze în scris banca în termen de 15 zile de la data primirii înştiinţării respective.