BNM a elaborat un ghid antifraudă pentru bănci

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a elaborat Ghidul metodologic de implementare a politicii şi programelor antifraudă în cadrul băncilor comerciale din Republica Moldova.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
24.12.2013

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a elaborat Ghidul metodologic de implementare a politicii şi programelor antifraudă în cadrul băncilor comerciale din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al BNM, documentul a fost conceput în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale şi cuprinde un set de recomandări pentru bănci referitoare la principiile şi procedurile de organizare optimă a activităţilor ce urmează să fie aplicate pentru o administrare eficientă a riscurilor.

"Toleranţa zero pentru fraudă reprezintă o responsabilitate de primă importanţă a băncilor, deoarece acest flagel social-economic vizează nu numai buna lor funcţionare, ci implicit şi interesele deponenţilor, care le-au încredinţat spre fructificare economiile", se spune în comunicat. Ghidul metodologic propune o analiză a fenomenului de fraudă la nivel bancar, cu prezentarea şi examinarea celor mai frecvente forme întâlnite ale acestuia.

Studiile de caz expuse reliefează factorii, indicatorii, riscurile de fraudă şi domeniile preponderent afectate, menţionează Infotag. Soluţiile ataşate constituie pentru bănci un suport informativ concret, dar şi generalizator în prevenirea şi detectarea fraudei.

"Implementarea recomandărilor menţionate va permite băncilor să efectueze o evaluare adecvată a riscurilor la acest capitol, să implementeze politici şi programe eficiente, care să inducă descurajarea personalului şi terţilor de a se implica în extinderea fraudei", se mai menţionează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor