BM salută eforturile de modernizare ale Republicii Moldova

Banca Mondială salută eforturile de modernizare a Republicii Moldova, întreprinse de autorităţile de la Chişinău, însă în acelaşi timp, atrage atenţia asupra necesităţii asigurării transparenţei pe piaţa financiar-bancară.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
13.11.2013

Banca Mondială salută eforturile de modernizare a Republicii Moldova, întreprinse de autorităţile de la Chişinău, însă în acelaşi timp, atrage atenţia asupra necesităţii asigurării transparenţei pe piaţa financiar-bancară.

Despre aceasta a declarat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus şi Ucraina, Qimiao Fan, în cadrul unei întrevederi cu Preşedintele ţării Nicolae Timofti. Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Qimiao Fan a declarat că pe 5 septembrie 2013 a fost aprobată Strategia de parteneriat dintre Republica Moldova şi Banca Mondială, care prevede alocarea a $570 de mil. în următorii patru ani. "Banii sunt alocaţi pentru susţinerea reformelor, în special în domeniile educaţiei şi sănătăţii, îmbunătăţirea climatului investiţional, sporirea competitivităţii economice şi perfecţionarea sectorului financiar", a spus oficialul BM.

El a precizat că unul dintre cele mai importante proiecte de modernizare a infrastructurii, care va beneficia de suportul financiar al instituţiei, va fi cel ce vizează reformarea companiei Termocom. Oficialul a atras atenţia asupra necesităţii asigurării de către instituţiile abilitate ale statului a transparenţei tranzacţiilor de pe piaţa financiar-bancară. La rândul său, Preşedintele Nicolae Timofti şi-a exprimat încrederea că proiectele realizate în parteneriat cu Banca Mondială vor permite creşterea nivelului de trai al cetăţenilor.

"Proiectele implementate cu sprijinul acestei instituţii financiare internaţionale contribuie la realizarea reformelor necesare în procesul de integrare în Uniunea Europeană", a precizat şeful statului. În cadrul întrevederii cu premierul Iurie Leancă părţile au punctat o serie de obiective privind perspectivele de extindere a relaţiilor bilaterale.

Şeful Executivului a apreciat că recent Consiliul Executiv al Băncii Mondiale a aprobat Strategia de Parteneriat cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017, care se axează pe trei priorităţi strategice: ameliorarea competitivităţii, îmbunătăţirea capitalului uman şi minimizarea riscurilor sociale, precum şi promovarea unui model durabil de dezvoltare a ţării. Â Â Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru asistenţa oferită de Banca Mondială în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, apreciind rolul acestei instituţii financiare în promovarea politicilor eficiente în domenii prioritare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor