'Blitzkriegul slav': Rusia, Ucraina şi Belarus exersează tactici de pacificare în spaţiul ex-sovietic

Exerciţii militare ruso-belaruso-ucrainene, 'Comunitatea slavă-2012', au început luni pe poligonul 'Şiroki lan' din regiunea Nikolaev, Ucraina.
Epoch Times România
24.07.2012

Exerciţii militare ruso-belaruso-ucrainene, 'Comunitatea slavă-2012', au început luni pe poligonul 'Şiroki lan' din regiunea Nikolaev, Ucraina. Unităţi de desant din cele trei ţări urmează să aducă la îndeplinire mai multe obiective de pacificare în cadrul unui batalion comun desfăşurat într-o zonă de conflict. Acestea sunt cele mai mari manevre militare comune ale unor state slave din fosta Uniune Sovietică, subliniază cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Atât militarii ruşi, cât şi cei belaruşi au sosit în zona de desfăşurare a exerciţiilor militare cu propriile arme, în condiţiile în care în 2011 tehnica blindată şi de tragere le-a fost asigurată de Forţele Militare ale Ucrainei. Militarii ruşi au fost aduşi în portul 'Iujnîi' din regiunea Odesa la bordul unei mari nave de desant a Flotei Ruse de la Marea Neagră - 'Sarataov': debarcând, aceştia s-au deplasat spre poligon în maşini blindate 'Tigr', precizează cotidianul.

După cum declară reprezentantul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse pentru Trupe Terestre, locotenent-colonelul Niklai Doniuşkin, în actualele exerciţii de pacificare fiecare ţară este reprezentată de circa 100 de militari ai trupelor de desant. Aceştia vor exersa operaţiuni pentru izolarea unei regiuni de concentrare a unor formaţiuni militare ilegale şi serviciul de la punctele de trecere şi control, cel pentru însoţirea coloanelor cu încărcături umanitare şi de asigurare a securităţii într-o zonă aflată în situaţie excepţională. În afară de aceasta, în timpul antrenamentelor vor avea loc operaţiuni de desant ale căştilor albastre din avioane Il-76 ale trupelor aviatice de transport militar.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, aceste obiective, ce vor fi îndeplinite timp de cinci zile de militari ale batalionului comun, amintesc de acţiunile reale pe care pacificatorii ruşi şi ofiţerii observatori ucraineni le desfăşoară în zona conflictului transnistrean. Nu întâmplător, manevrele 'Comunitatea slavă-2012' au coincis cu cei 20 de ani de la declanşarea operaţiunii de pacificare în Transnistria, adaugă cotidianul rus.

Operaţiunea de pacificare din Transnistria este şi astăzi una de actualitate. După cum subliniază cotidianul moscovit menţionat, Republica Moldova şi România cer, cu sprijinul Occidentului, retragerea pacificatorilor ruşi din zona conflictului transnistrean şi reformatarea operaţiunii într-o misiune civilă sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Nici Rusia, nici Ucraina şi nici Belarus nu sunt interesate într-o asemenea soluţie, este de părere Nezavisimaia Gazeta.

În afară de aceasta, îndeplinirea de către cele trei slave a unor obiective de pacificare comune este din nou actuală în condiţiile conflictelor din Caucazul de Nord, a atitudinilor separatiste din Crimeea şi din regiunile occidentale ale Ucrainei şi Belarus. Este programat ca pe viitor exerciţii militare ale căştilor albastre slave să se desfăşoare în fiecare an.

Generalul-locotenentul Iuri Netkacev, care în anii 1980-1990 a condus în Transnistria armata a 14-a şi a participat la reglementarea conflictului armat dintre Chişinău şi Tiraspol, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că salută aspiraţia celor trei state slave de a soluţiona împreună obiective de pacificare din spaţiul ex-sovietic. Netkacev a subliniat că 'aceste obiective corespund intereselor Ucrainei, Rusiei şi Belarus şi contribuie la întărirea autorităţii acestor ţări în Europa şi în întreaga lume'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor