Blaga, gând la gând cu PSD. Se vrea un Cod al incompatibilităţilor, pentru ca nevinovăţii să nu mai cadă în păcat
alte articole
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a abordat luni, într-o emisiune la TVR, controversatul subiect al incompatibilităţilor aleşilor ţării, opinând că această problemă ar trebui clarificată prin adoptarea unui Cod "care să fie limpede", relatează Agerpres.
În motivarea opiniei sale, Blaga a susţinut că mai multe persoane de "bună credinţă" au încălcat legislaţia fără să-şi dea seama:
"Există mai multe legi care definesc incompatibilităţile. Chiar şi oameni de bună credinţă mai cad în greşeli, unii dintre ei fără să-şi dea seama. De aceea este nevoie de un astfel de cod. A lucrat până la un moment dat Agenţia Naţională de Integritate, ori aici fără a restrânge cu nimic responsabilităţile ANI, trebuie totuşi un cod ca să ştim exact, să fie limpede încă din fază de candidaturi să ştim, eşti foarte bun eşti excepţional, am făcut analize, te vrea comunitatea, dar trebuie să-ţi rezolvi problema asta înainte de a candida", a declarat Vasile Blaga, luni seara, într-o emisiune la TVR1.
În viziunea copreşedintelui PNL, mulţi oameni nevinovaţi "au căzut în păcat" fără să-şi dea seama, iar lucrurile trebuie rezolvate.
Declaraţiile lui Blaga vin în contexul în care luni, liderii PSD i-au solicitat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc să se ocupe de un nou Cod al incompatibilităţilor care ar urma să reglementeze mai clar acest domeniu unde au căzut "victime" atât de mulţi dintre aleşii ţării şi să reunească toate prevederile care se regăsesc acum în celelalte legi pentru ca demnitarii să ştie "ce au şi ce nu au voie să facă" înainte de a candida.
De altfel, ideea unor clarificări în domeniul legislaţiei incompatibilităţilor nu este nouă şi a fost susţinută inclusiv de preşedintele Iohannis, el însuşi declarat incompatibil de ANI pe vremea când era primar în Sibiu. În luna aprilie a acestui an, preşedintele le transmitea aleşilor locali, reuniţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România un mesaj în care vorbea despre necesitatea clarificării "regimului incompatibilităţilor", afirmând că "lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii."
Această idee a rezonat mânuşă cu un proiect de lege iniţiat de şase deputaţi PSD, care stipula că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul de a face parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local, fără a mai exista pericolul incompatibilităţii, PSD-ul fiind, unul din susţinătorii fervenţi ai supraimunităţii aleşilor. Această lege a fost adoptată de Parlament, dar, finalmente, în urma uriaşului scandal creat, preşedintele a refuzat s-o promulge, sesizând CCR.
Şi în ceea ce-i priveşte pe parlamentari, Puterea a făcut eforturi să-i ajute pe cei ce "au căzut în păcat". Majoritatea PSD a încercat să modifice Codul Penal astfel încât să dezincrimineze conflictul de interese şi parlamentarii să poată, de pildă, să-şi angajeze liniştiţi rudele la Camera Deputaţilor sau Senat, fără să mai fie consideraţi incompatibili pentru aceste fapte.
De altfel, înaintea vacanţei de vară, a avut loc un adevărat asalt la adresa justiţiei, în Parlament fiind depuse numeroase iniţiative de amputare a codurilor Penal şi de Procedură Penală ce ar fi dus la o diminuare dramatică a prerogativelor ANI şi DNA în paralel cu creşterea imunităţii politicienilor.
De asemenea, tot în această vară s-a încercat decredibilizarea, prin orice mijloace a ÎCCJ, DNA şi ANI şi a ideii de justiţie, în general.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.