Birourile permanente se reunesc luni pentru constituirea comisiei privind Roşia Montană
alte articole
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni luni, urmând să discute despre constituirea unei comisii speciale care să analizeze proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.
"Am să convoc un Birou permanent reunit săptămâna viitoare, luni, în care să discut despre constituirea unei comisii speciale formată din senatori şi deputaţi care să analizeze cu celeritate şi să prezinte grupurilor parlamentare care este opinia şi cum trebuie promovat acest proiect de lege (n.r. - privind Roşia Montană)", a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Oficialul a adăugat că Parlamentul nu trebuie să creeze o dezbatere fără fond, ci doar să constituie această comisie specială.
"Mergem pe acest proiect şi generăm locuri de muncă acolo sau efectul de protecţie a mediului şi cealaltă zonă, care susţine blocarea acestui proiect, este mult mai apropiată de adevăr", a menţionat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Guvernul a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să fie promulgat.
Aprobarea proiectului a stârnit revolta populaţiei din mai multe localităţi, care de duminica trecută au ieşit în stradă ca să îşi exprime dezaprobarea faţă de acest lucru. Proteste similare au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles.
Se pare că protestatarii se inspiră din tehnicile de sit-in folosite în protestele din Turcia, în parcul Gezi. Mulţi dintre aceştia au venit "înarmaţi" cu tobe şi sticle de plastic, pe care le-au bătut ritmic de asfalt pentru a face zgomot.
Manifestanţii susţin că s-au săturat de corupţia şi cinismul politicienilor care vând pe preţuri de nimic corporaţiilor străine resursele ţării şi se opun distrugerii mediului pentru câştiguri economice. Ei vor o Românie mai bună, mai curată, în care reprezentanţii populaţiei trebuie să ţină cont de necesităţile acesteia.