Birmania: Aung San Suu Kyi respinge vizele unei misiuni ONU ce urma să investigheze abuzurile asupra minorităţii Rohingya
alte articole
Birmania nu va acorda vize membrilor unei misiuni ONU formată să investigheze încălcările drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane Rohingya, din vestul ţării. Acest lucru a fost declarat joi seară, 29 iunie a.c. în Parlament - şi raportat vineri, 30 iunie a.c. – de către Ministrul adjunct de externe Kyaw Tin, care face parte din guvernul condus de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi. Potrivit declaraţiilor ministrului adjunct, Aung San Suu Kyi - care este, de asemenea, ministru de externe - a spus că „nu ne vom coordona cu misiunea ONU, din moment ce ne-am disociat de rezoluţia Consiliului de Securitate, deoarece noi nu credem că respectă ceea ce se întâmplă cu adevărat pe teren”, relatează situl web lastampa.it.
Formarea misiunii a fost decisă în luna martie 2016 de către Consiliul de Securitate ca răspuns la acuzaţiile de abuzuri privind drepturile omului în timpul ofensivei pe care forţele de securitate birmaneze au lansat-o în octombrie anul trecut în Statul Rakhine, unde trăiesc aproximativ un milion de Rohingya, provocând cel puţin 200 de decese.
Un raport al ONU, realizat prin intervievarea a sute de Rohingya fugiţi peste graniţă, în Bangladesh, a colectat zeci de mărturii despre violuri, torturi şi crime.
Aung San Suu Kyi a respins întotdeauna astfel de acuzaţii luând, de fapt, apărarea armatei şi atrăgându-şi critici de la mulţi dintre susţinătorii săi străini, care acum reuşesc cu greu să asocieze imaginea fostului lider al opoziţiei - câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace şi apărătoare a drepturilor omului - cu pragmatismul demonstrat de aceasta din martie 2016, când a devenit preşedinte un loial al său, Htin Kyaw.