Birmania a eliberat mai mulţi deţinuţi înainte de vizita lui Obama

Prizonieri birmanezi eliberaţi din infama puşcărie Insein, Rangoon, 15 noiembrie 2012. (AFP / Getty Images)
Jack Phillips
16.11.2012

Guvernul birmanez a declarat că a eliberat 452 de prizonieri înainte de vizita istorică a preşedintelui Barack Obama în ţară. Cu toate acestea, guvernul a fost criticat aspru de grupurile pentru drepturile omului, deoarece nici unul dintre ei nu erau deţinuţi politici.

Prizonierii au fost eliberaţi "din motive umanitare" pentru a efectua "activităţi de construcţie în folosul naţiunii", a raportat agenţia de stat New Light of Myanmar, care a declarat că deţinuţii străini vor fi extrădaţi. Agenţia a descris iniţiativa ca "evidenţierea simpatiei şi bunăvoinţei statului" şi "prelungirea prieteniei cu ţările vecine."

Tate Naing, secretarul Asociaţiei pentru Asistenţa Deţinuţilor Politici, a relatat pentru publicaţia Irrawaddy din Tailanda că a fost "foarte dezamăgit" când a aflat că niciun prizonier politic nu s-a aflat printre deţinuţii eliberaţi joi.

Win Htein, un parlamentar din partidul de opoziţie Liga Naţională pentru Democraţie, crede că guvernul birmanez a eliberat prizonierii cu doar câteva zile înainte de vizita lui Obama în scopul impresionării lui.

"De ce au eliberat prizonierii acum?" a întrebat el. "Ei au un motiv. Iar acel motiv este faptul că Obama vine aici. "

Reporterii de la Irrawaddy au constatat că niciun prizonier politic nu a fost eliberat din închisoarea Insein. Cei mai mulţi dintre cei amnistiaţi au fost închişi pentru furt şi infracţiuni legate de droguri.

"Ne bucurăm că au eliberat prizonierii. Dar este trist să aflăm că niciun deţinut politic nu a fost eliberat până în prezent. Vrem ca ei să acorde prioritate deţinuţilor ce au fost închişi din cauza convingerilor lor politice", a declarat fostul deţinut politic Myint Maung Win pentru publicaţie.

Când preşedintele Thein Sein a vizitat sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite în septembrie, un mare număr de prizonieri au fost eliberaţi cu o săptămână mai devreme.

Ko Ko Gyi, un fost deţinut politic ce a condus o răscoală pro-democraţie în 1988, a relatat pentru publicaţie: "eliberarea prizonierilor de conştiinţă nu ar trebui să fie folosită ca o monedă de schimb în negocieri."

În ultimul an şi jumătate, noul guvern civil a făcut încercări de reformare a Birmaniei, inclusiv eliberarea prizonierilor politici, permiterea partidelor de opoziţie să participe la alegeri şi relaxarea cenzurii. Dar, aşa cum demonstrează eliberarea de joi a prizonierilor, încă există multe lucruri de făcut în Birmania, care a fost redenumită Myanmar în anii 1980 de junta militară ce a condus ţara timp de 60 de ani.

Multe grupuri pentru drepturile şi guvernele occidentale au îndemnat în ultimii ani la eliberarea prizonierilor politici şi a prizonierilor de conştiinţă, iar Birmania s-a arătat dispusă să o facă, dar există îngrijorarea că încă mulţi astfel de prizonieri sunt în spatele gratiilor, fiind torturaţi şi supuşi unor condiţii inumane de detenţie.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, şefa Amnesty International Asia-Pacific, Isabelle Arradon, a sugerat Birmaniei să instituie un "mecanism de revizuire", pentru a determina care prizonieri de conştiinţă au fost condamnaţi prin proceduri ce nu au respectat standardele internaţionale ale drepturilor omului.

Birmania trebuie să îşi dea seama cine nu a fost acuzat în mod corespunzător şi să îi acuze de "infracţiuni penale recunoscute" sau să îi elibereze, a spus ea. Procesul ar trebui să stabilească dacă cineva este prizonier de conştiinţă, iar dacă acesta este cazul, acea persoană ar trebui eliberată imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor