Bine aţi venit în ţinutul lui Tolkien! Cum arată proprietatea desprinsă parcă din filmul "Hobbit"

Foto: (Dajahof; Ivo Antonie de Rooij şi Ledust/Shutterstock)
Michael Wing
07.05.2024

J.R.R. Tolkien a descris o anumită proprietate ca pe un "paradis pierdut", într-un interviu acordat în 1966 publicaţiei The Guardian, referindu-se la casa din copilărie care i-a inspirat crearea ţinutului Shire - casa fictivă a hobbiţilor Frodo şi Bilbo Baggins - pe care a lăsat-o ca moştenire omenirii.

Celebrul autor englez vorbea despre zona Hall Green, fostul cătun Sarehole aflat la sud de centrul oraşului Birmingham, unde casa morii, iazul şi casele de modă veche din sat i-au hrănit imaginaţia. "Am iubit Sarehole foarte mult", a spus el. "Am preluat ideea hobbiţilor de la oamenii şi copiii din sat".

Muzeul Sarehole Mill oferă în continuare tururi ghidate pentru a vizita păşunile verzi care au apărut atât în filmul "The Hobbit", cât şi în "Stăpânul inelelor".

Dar dacă Tolkien ar trăi astăzi, ce ar crede dacă ar vedea că s-a constituit o zonă Hobbiton la peste 11.000 de mile (circa 18.000 km) depărtare, în Noua Zeelandă, cu o moară ca cea de lângă Bag End? Pe Insula de Nord, timp de peste două decenii, vizitatorii au putut vizita un platou de filmare al unui bestseller hollywoodian din trilogiile epice.

Vizitatori la Fundătura Sacului. (gg-foto/Shutterstock)
Vizitatori la Fundătura Sacului. (gg-foto/Shutterstock)

Fundătura Sacului. (Dajahof/Shutterstock)
Fundătura Sacului. (Dajahof/Shutterstock)

Totul a fost pus la punct pe dealurile din Waikato. Din avion, regizorul Peter Jackson era convins că hobbiţii şi-au găsit casa pe pajiştile cu iarbă de la ferma Alexander, la 8 mile (cca. 13 km) vest de Hinuera. În mod vizibil, la est de Waikato, lanţul Kaimai Range găzduieşte cel mai lung tunel subteran din ţară - probabil echivalentul lui Tolkinen a pasajului de sub Munţii Brumoşi din Pământul de Mijloc care duce la Esgaroth.

Nu a fost o întâmplare că aceştia au preferat Noua Zeelandă; acesta nu a fost primul film fantastic de mare succes care a fost filmat în ţară. În ghidul locaţiei pentru "Stăpânul inelelor", Jackson a descris Waikato ca fiind "o bucată din Anglia antică"; scenograful Alan Lee a scris că dealurile "arătau de parcă hobbiţii ar fi început deja săpăturile".

Decorurile pentru Bagshot Row, Bag End şi locul de desfăşurare al "petrecerii neaşteptate" a lui Bilbo s-au desfăşurat în acest paradis fertil. La un moment dat, depozitele glaciare de nămol, nisip şi pietriş au format baza unei mlaştini. Un sistem de drenaj extins în secolul al XIX-lea a transformat-o în păşuni pentru animale, cum ar fi oile, de pe cele 500 de hectare ale fermei Alexander. Zona este cunoscută pentru creşterea cailor, producţia de lână, carne de vită şi friptură de oaie.

Echipele au construit în total 39 de faţade separate ale adăposturilor de hobbiţi pentru "Stăpânul inelelor" în 1999 - deşi probabil că nu erau încă destinate tururilor ghidate, deoarece erau făcute din lemn netratat, polistiren şi placaj fragil.

Cu toate acestea, oricât de temporar ar fi fost, în 2002 au fost organizate primele tururi ale vechiului decor, care au continuat de atunci. Cu siguranţă acest lucru a stârnit interesul fanilor lui Tolkien de a vizita casele goale ale hobbiţilor.

Fundătura Sacului parţial reconstruită. (Rob Chandler/CC BY-SA 2.0 DEED)
Fundătura Sacului parţial reconstruită. (Rob Chandler/CC BY-SA 2.0 DEED)

De asemenea, au fost instalate structuri mai dure. În film a fost construit un pod de piatră cu două arcuri şi o moară în locul în care se afla un lac. Armata neozeelandeză a construit chiar şi un drum care ducea spre acest cadru pastoral imaculat, unde nu se putea vedea nici măcar o linie electrică pe o rază de kilometri.

Spre entuziasmul fanilor "Stăpânul inelelor", lansarea filmului "The Hobbit" a fost anunţată în octombrie 2010. În acelaşi an, platoul de filmare al filmului Hobbiton din Waikato a suferit o transformare majoră, dar de data aceasta urma să fie permanentă. În total 44 de locuinţe de hobbiţi au fost meticulos realizate până la cel mai mic detaliu, astfel încât mulţi dintre cei aflaţi la faţa locului au simţit că oamenii (sau hobbiţii) au trăit şi au lucrat cu adevărat acolo.

O casă de hobbit. (Thomas Schauer/Shutterstock)
O casă de hobbit. (Thomas Schauer/Shutterstock)

"Ştiam că Hobbiton trebuie să fie cald, confortabil şi să pară locuit", a scris Jackson. "Lăsând buruienile să crească prin crăpături şi înfiinţând garduri vii şi mici grădini cu un an înainte de filmări, am ajuns să avem un loc incredibil de real, nu doar un platou de filmare."

Vorbind despre impresia pe care a lăsat-o, Lee a scris: "A fost o satisfacţie să văd că a căpătat ceva din aspectul peisajului rural din Devonshire în care am trăit în ultimii douăzeci şi cinci de ani."

Moara din Hobbiton. (Ivo Antonie de Rooij/Shutterstock)
Moara din Hobbiton. (Ivo Antonie de Rooij/Shutterstock)

Vizitatori pe platoul de filmare din Hobbiton. (Maridav/Shutterstock)
Vizitatori pe platoul de filmare din Hobbiton. (Maridav/Shutterstock)

Astăzi, cei care gestionează platoul de filmare al filmului Hobbit vor ca vizitatorii să facă rezervări cu mult timp înainte pentru a face tururi ghidate în Hobbiton. Sunt prezentate toate principalele obiective turistice menţionate, deşi nu se poate intra decât în câteva dintre casele de hobbiţi. Acesta a devenit un loc în care oaspeţii pot să se ospăteze la Green Dragon Inn, o reproducere a celui din "Stăpânul inelelor"; o băutură din cidrul lor Sackville sau o bere artizanală se poate servi din partea casei. Aventurierii în căutare de confort pot lua masa la moara cu tema "Al doilea mic dejun".

În primăvara anului 2023, co-fondatorul Russel Alexander a permis primilor oaspeţi să rămână la moară prin Airbnb pentru 6 dolari pe noapte pe o perioadă limitată. În cea mai recentă completare, în decembrie anul trecut au fost adăugate mai multe case noi de hobbiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor