Biden vorbeşte o oră cu Putin la telefon despre Ucraina, fără rezultat

Joe Biden (Mario Tama / Getty Images)
Allen Zhong
14.02.2022

Casa Albă a declarat că nu s-au înregistrat progrese în reducerea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, după ce preşedintele Joe Biden a avut o convorbire la telefon de o oră cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Apelul a avut loc între orele 11:04 şi 12:06. ET, sâmbătă.

Biden l-a avertizat pe Putin că Statele Unite vor „răspunde decisiv şi vor impune imediat Rusiei penalizări severe”, dacă Moscova va alege să invadeze Ucraina.

Cu toate acestea, Casa Albă a declarat că nu s-au înregistrat progrese în timpul apelului dintre cei doi lideri.

„Nu a existat o schimbare fundamentală în dinamica ultimelor câteva săptămâni”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei în timpul unei declaraţii de presă după întâlnire.

Comunicatul despre convorbirea telefonică începută de Casa Albă sâmbătă după-amiază este următorul:

Preşedintele Joseph R. Biden, Jr. a vorbit astăzi cu preşedintele Vladimir Putin al Rusiei despre escaladarea consolidării militare a Rusiei la graniţele Ucrainei. Preşedintele Biden a fost clar că, în cazul în care Rusia întreprinde o nouă invazie asupra Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vor răspunde decisiv şi vor impune Rusiei costuri rapide şi severe. Preşedintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă a Ucrainei ar produce suferinţe umane pe scară largă şi va diminua poziţia Rusiei. Preşedintele Biden a spus clar preşedintelui Putin că, deşi Statele Unite rămân pregătite să angajeze mijloace diplomatice, în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, suntem la fel de pregătiţi pentru alte scenarii.

Sâmbătă, Departamentul de Stat a ordonat evacuarea majorităţii angajaţilor americani de la Ambasada SUA la Kiev şi a îndemnat americanii din Ucraina să plece imediat pe măsură ce tensiunea de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina devine mai mare.

În acelaşi timp, administraţia Biden mută mii de militari în Europa de Est, inclusiv 1.700 de paraşutişti ai Diviziei 82 Aeropurtată şi o escadrilă din Regimentul 2 Cavalerie.

În ultimele luni, Rusia a comasat zeci de mii de trupe şi artilerie de-a lungul graniţei cu Ucraina. Cu toate acestea, Kremlinul a negat orice plan de invadare a Ucrainei.

Rusia a refuzat să reducă tensiunea cu Ucraina, spunând că Statele Unite şi NATO nu au reuşit să abordeze preocupările fundamentale de securitate ale Moscovei: ca NATO să îşi oprească expansiunea spre est şi sisteme ofensive de rachete să nu fie desfăşurate în apropierea graniţelor ruse.

„S-a subliniat că aceste aspecte vor fi esenţiale în evaluarea noastră a documentelor primite de la SUA şi NATO, care vor fi aduse la cunoştinţa colegilor noştri”, i-a spus ministrul rus de Extern, Serghei Lavrov, secretarului de stat Antony Blinken în timpul unui apel, sâmbătă.

Washingtonul şi NATO au subliniat că cerinţele transmise de Rusia încalcă dreptul internaţional şi principiile fondatoare ale NATO.

„Din perspectiva noastră, nu pot fi mai clar – uşa NATO este deschisă, rămâne deschisă şi acesta este angajamentul nostru”, a spus Blinken la sfârşitul lunii ianuarie, deşi a reînnoit o ofertă de măsuri „reciproce” pentru a aborda preocupările de securitate între Rusia şi NATO, inclusiv reducerea rachetelor în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor