Soldat ucrainean ucis în luptele recente în apropiere de Doneţk

Armata ucraineană a declarat că un soldat a fost ucis duminică în estul Ucrainei.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.11.2015

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianik a declarat că pe lângă soldatul ucis, încă 8 au fost răniţi în timpul unui atac cu proiectile care a avut loc la aproximativ 10 km nord de fortăreaţa rebelă Doneţk.

La rândul lor, oficialii rebeli au fost citaţi că au acuzat armata ucraineană de folosirea mortierelor şi tancurilor pentru a lansa atacuri asupra teritoriului ocupat de separatişti.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a criticat recenta amplificare a luptelor din estul Ucrainei, în special după ce armata ucraineană a anunţat sâmbătă că alţi 5 soldaţi au fost ucişi în luptele cu rebelii pro-ruşi.

Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat sâmbătă că luptătorii separatişti pro-ruşi au deschis focul cu mortiere de calibru de 83 mm în apropierea oraşului Marjinka din estul Ucrainei.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

Luptele sporadice şi neînţelegerile aparent ireconciliabile generate de viitorul statut al regiunilor ucrainene pro-Rusia în cadrul unei Ucraine unite înseamnă că procesul de pace, care ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, va fi extins până în 2016.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Luând cuvântul în cadrul forumului “Reagan National Defense”, ce a avut loc recent, mai mulţi lideri militari seniori americani au declarat că Pentagonul trebuie să trimită un număr mai mare de soldaţi în Europa, ceea ce va asigura prezenţa mai multor brigăzi americane pe continent în orice moment.

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a declarat că doreşte ca un număr mai mare de forţe militare să fie trimise în Europa, prin rotaţie. El a adăugat că deciziile finale în ceea ce priveşte această chestiune vor fi luate în următoarele luni.

De asemenea, în timpul forumului s-a anunţat că SUA îşi amplifică exerciţiile militare în mai multe ţări europene, pregătindu-se să contracareze o potenţială interferenţă rusească în cazul izbucnirii unui război între cele două părţi.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 8.000 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor