Biden se întâlneşte cu activiştii chinezi pentru drepturile omului

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu activişti pentru a discuta despre ceea ce Casa Albă numeşte o "deteriorare" a situaţiei drepturilor omului în China.
Epoch Times România
10.02.2012

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu activişti pentru a discuta despre ceea ce Casa Albă numeşte o "deteriorare" a situaţiei drepturilor omului în China. Este posibil ca problema să fie discutată atunci când vicepreşedintele chinez va vizita Washingtonul săptămâna viitoare, potrivit VOA.

Oficialii administraţiei susţin că vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit miercuri cu patru activişti pentru drepturile omului, înainte de găzduirea omologului său, Xi Jinping, despre care se crede că va fi următorul lider al Chinei.

O declaraţie a Casei Albe a relatat că Biden şi activiştii "au discutat despre deteriorarea situaţiei drepturilor omului din China, despre perspectivele de reformă şi despre recomandări pentru politica SUA".

Potrivit declaraţiei, vicepreşedinte şi-a reiterat punctul său de vedere cum că "o mai mare deschidere şi protecţie a drepturilor universale este cel mai bun mod de a promova inovaţia, prosperitatea şi stabilitatea în toate ţările, inclusiv în China".

Casa Albă a declarat că Biden s-a întâlnit miercuri cu Xiaorong Li, de la grupul Drepturile omului în China, şi cu Benjamin Liebman, un expert de la Universitatea Columbia, în legătură cu sistemul juridic din China. La reuniune au mai participat Jianying Zha, un expert în mass-media şi cultură chineză, şi Kenneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch.

Roth a scris în ianuarie o scrisoare prin care i-a cerut preşedintelui Barack Obama să îl îndemne pe vicepreşedintele Xi să îmbunătăţească situaţia drepturilor omului din China.

Preşedintele Obama a participat la o întâlnire similară cu activişti pentru drepturile omului înaintea vizitei de anul trecut a preşedintelui chinez Hu Jintao.

Activiştii americani au criticat la început administraţia Obama pentru minimalizarea preocupărilor privind drepturile omului în favoarea unei cooperări cu Beijingul.

China obiectează de obicei faţă de criticile SUA, numindu-le un amestec în treburile sale interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor