Bibliotecile din Moldova trec la formatul digital

Bibliotecile Moldovei, în cadrul programului Novateca, trec la formatul digital de funcţionare.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
29.01.2014

Bibliotecile Moldovei, în cadrul programului Novateca, trec la formatul digital de funcţionare. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a spus, marţi, în cadrul întrevederii cu directorul programului Novateca, Evan Tracz, că "Programul "Novateca" se încadrează perfect în Strategia Moldova Digitală 2020. Astfel ca fiecare cetăţean să aibă acces la beneficiile oferite de domeniul TIC".

Potrivit spuselor sale, "colaborarea şi dezvoltarea programului Novateca va permite cetăţenilor Moldovei cu uşurinţă să acceseze cărţile şi toată informaţia necesară nu doar pe hârtie, dar şi în format electronic, iar acest fapt semnifică accesibilitate, confort şi cunoaşterea a ceva nou".

Evan Tracz a declarat că "în anii 2012-2013, pe parcursul desfăşurării programului pilot, 68 de biblioteci publice din 12 centre raionale din Republica Moldova au fost dotate cu calculatoare. În acelaşi timp, peste 400 de bibliotecari au fost instruiţi pentru a facilita accesul utilizatorilor la computere, informaţii şi servicii on-line."

Directorul programului a precizat că "la etapa următoare, a cărei lansare o preconizăm pentru luna martie, ne propunem să dotăm cu calculatoare şi programe câteva sute de biblioteci din ţară". " În această activitate este important să conlucrăm în continuare cu instituţiile de stat, sectorul privat şi organizaţiile neguvernamentale".

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că "Digitalizarea sferei culturii este posibilitatea creării unui spaţiu informaţional unic, precum şi promovarea informaţiei existente despre patrimoniul cultural". De asemenea, "are loc digitalizarea activă a informaţiei şi oferirea acesteia în format electronic, precum şi schimbul cu alte biblioteci, fapt important pentru dezvoltarea culturii moldoveneşti".

Startul programului Novateca a fost dat în 2012. Costul programului, care este finanţat de fondul de caritate american al lui Bill şi Melinda Gates - 3 milioane $. În Moldova sunt peste 1,3 mii biblioteci, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor