Biban de mare cu ierburi în crustă de sare

Biban de mare cu ierburi în crustă de sare (screenshot via YouTube)
Mioara Stoica
04.04.2023

Coptul în sare este o metodă de gătit tradiţională şi veche, populară în multe ţări, pentru realizarea anumitor preparate din carne şi peşte. Dar cum se face? Care sunt caracteristicile sale? Cum funcţionează?

Modul în care funcţionează coptul în sare nu este deosebit de diferit de ceea ce putem experimenta cu alte metode de gătit, cum ar fi gătitul în vid.

Multe alimente pot fi gătite în mod obişnuit în sare, deşi cel mai popular şi cel mai util pentru a coace în acest mod este peştele.

Bineînţeles, nimic nu împiedică să fie gătite şi alimentele mai delicate, dar, în acest caz, trebuie să se acorde mai mare atenţie acestei tehnici de gătit, deoarece riscul de a "arde" alimentele cu incisivitatea ei este destul de mare. Referitor la gătitul cărnii în sare este recomandabil, de asemenea, să se folosească numai bucăţi mari de carne. Carnea nu are un înveliş exterior (pielea este prezentă doar la unele tipuri de carne, cum ar fi puiul, în timp ce la carnea de porc este puţin probabil să o găsiţi în întregime) şi, prin urmare, gătitul unei bucăţi mai mici de carne ar putea să o expună riscului de a absorbi prea multă sare în timpul gătitului.

Biban de mare cu ierburi în crustă de sare

Bibanul de mare în sare este un fel de mâncare de peşte elegant şi rafinat, perfect pentru ocazii speciale: o crustă de sare preparată cu albuşuri de ou şi aromată cu ierburi devine un înveliş care va asigura o gătire perfectă a peştelui. Un proces de gătit simplu pentru a vă bucura pe deplin de aroma peştelui, pusă în valoare de sucul de lămâie pe post de condiment!

Bibanul de mare se va găti folosind aburul produs de propria sa umiditate naturală, păstrându-şi intactă aroma şi frăgezimea. Contrar a ceea ce poate părea, prepararea bibanului de mare cu ierburi, în crustă de sare, este extrem de simplă. După ce vă veţi familiariza cu această reţetă, puteţi încerca cu diferite tipuri de peşte.

Puteţi însoţi acest fel de mâncare de peşte cu clasicii cartofi la cuptor, cartofi prăjiţi, salată verde sau legume.

Ingrediente

Biban de mare eviscerat 550 g

Sare fină 400 g

Sare grunjoasă 500 g

Salvie 6 frunze

Cimbru 6 crenguţe

Pătrunjel 1 legătură

Mărar 2 smocuri

Dafin 4 frunze

Rozmarin 3 crenguţe

Albuşuri de ou (aprox. 3) 105 g

Usturoi 1 căţel

Lămâi 1 buc.

Cum se prepară bibanul de mare (sau peştele preferat) cu ierburi, în crustă de sare

Pentru a prepara bibanul de mare cu ierburi, în crustă de sare, mai întâi se curăţă peştele de solzi cu un aparat special sau cu partea de sus a unui cuţit pentru a evita deteriorarea cărnii. Se spală bine sub jet de apă. În bolul unui blender se pun la triturat ierburile şi căţelul de usturoi curăţat de coajă.

 (screenshot via giallozafferano.it)
(screenshot via giallozafferano.it)

Alternativ, se pot toca toate ierburile cu un cuţit. Se rade coaja de lămâie şi se adaugă la ierburile tocate.

 (screenshot via giallozafferano.it)
(screenshot via giallozafferano.it)

Cu o lingură se umple burta bibanului de mare cu o parte din amestecul de ierburi. Între timp, albuşurile se pun într-un bol şi se bat până devin tari (cu un tel electric sau manual).

 (screenshot via giallozafferano.it)
(screenshot via giallozafferano.it)

Se încorporează uşor restul de ierburi. Se amestecă, apoi se adaugă pe rând sarea fină şi cea grunjoasă şi se amestecă totul.

 (screenshot via giallozafferano.it)
(screenshot via giallozafferano.it)

Se întinde o foaie de hârtie de copt pe o tavă de cuptor pe care se pune un strat subţire (aproximativ 1,5 cm) de amestec de sare. Peştele se aşează deasupra acestui strat şi se acoperă cu restul amestecului de sare, apăsând uşor pentru ca amestecul să adere bine.

 (screenshot via giallozafferano.it)
(screenshot via giallozafferano.it)

Peştele în crustă de sare se coace într-un cuptor static preîncălzit la 200°C timp de 30 de minute (în cazul în care peştele este mai mare de prelungeşte timpul). Temperatura şi timpul depind şi de cuptorul fiecăruia. După ce a trecut timpul de gătire, se scoate peştele din cuptor, se lasă să se odihnească câteva momente, apoi, cu ajutorul unui ciocan mic sau al unui ciocan de bătut carne, se rupe crusta de sare. Se filetează şi se serveşte cald însoţit de garnitura preferată.

Articolul a fost realizat cu informaţii de pe site-ul Giallo Zafferano, folosit ca sursă principală, alături de Idee Green şi Youtube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor