Berlin, a fost descoperit un furt în palatul unde locuieşte cancelarul Merkel

Mioara Stoica
25.01.2014

alte articole

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.01.2014

În urmă cu doi ani, un hoţ a intrat în clădirea care adăposteşte apartamentul şefului guvernului ocolind controalele de poliţie. Ştirea a fost difuzată sâmbătă, 25 ianuarie, de ziarul Bild.

Palatul, o clădire liniştită situată chiar în faţa Muzeului Pergamon, în inima fostului Berlin de Est, este discret păzită: afară se află doi ofiţeri de poliţie, în timp ce un al treilea rămâne în general în atrium. Controale discrete, în stilul celor cu care ne-au obişnuit politicienii germani.

Furtul. Popularul ziar Bild a raportat astăzi că un furt a avut loc la o mică distanţă de apartamentul în care Angela Merkel locuieşte cu al doilea soţ al ei, profesorul de chimie Joachim Sauer. Acum există noi întrebări cu privire la siguranţa personală a cancelarului. Merkel a mai fost călcată de vizitatori nedoriţi - un străin a intrat cu ceva timp în urmă, în camera de hotel unde Merkel prezida un seminar al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Cazul datează din iulie 2011. Un tânăr se prezintă la uşa clădirii din Kupfergraben şi informează agenţii că merge să facă o vizită unei familii care locuieşte în palat. Nici un control, nicio identificare. Hoţul, care se afla în posesia unei chei false, intră în apartament şi fură un ceas antic şi 6.500 de euro în numerar, conform purtătorului de cuvânt al procuraturii din Berlin, Martin Steltner.

Se pare că hoţul a salutat politicos agenţii, la ieşirea din clădire, înainte de a fura şi maşina a cărei cheie a găsit-o în casa unde a efectuat furtul.

Arestul. Cazul ar fi rămas nerezolvat, probabil, dacă hoţul nu ar fi fost ulterior arestat pentru alte infracţiuni. Astfel a ieşit la lumină şi încercarea sa nesăbuită din 2011.

Tânărul este acuzat de numeroase furturi, dar cel efectuat în apartamentul din Kupfergraben îl poate face celebru într-o zi. Acum aşteaptă procesul în închisoarea din Schwerin, în Mecklenburg - Vorpommern.

Este aproape sigur că măsurile de securitate din jurul cancelarului vor fi întărite. Printre altele, Angela Merkel, care este un personaj foarte discret, îşi petrece o mare parte din timpul său liber în apartamentul din Kupfergraben, cu excepţia câte unui week-end sporadic într-o vilă în pădurea de Brandenburg.

Poate fi întâlnită la cumpărături într-un supermarket din zonă, urmată la distanţă de câte un (aproape) invizibil agent din escortă. Acum, în urma accidentului pe schi în care şi-a fracturat pelvisul, îşi duce activitatea fără a părăsi casa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor