BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României

Prognoza de creştere economică a României a fost scăzută de BERD de la 1,2% la 0,8% pentru 2012 şi 2013. Reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare au invocat situaţia externă dificilă şi criza politică internă.
Presedintele BERD, Thomas Mirow. (Leon Neal / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
25.07.2012

Prognoza de creştere economică a României a fost scăzută de BERD de la 1,2% la 0,8% pentru 2012 şi de la 2,6% la 1,8% în 2013. Reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare au invocat situaţia externă dificilă şi criza politică internă care ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

"Până recent, economia României se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, după recuperarea din 2011. Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată în raportul BERD.

BERD a scăzut prognozele şi în alte zone ale regiunii în urma extinderii către est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse din Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat un avans economic mai slab, în timp ce declinul preţurilor materiilor prime a ajuns să afecteze Rusia şi alţi exportatori de profil.

În Europa de Sud-Est, vulnerabilităţile sectorului financiar reprezintă principalul risc, având în vedere că cea mai mare parte a sistemului bancar este controlată de instituţii de credit din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor