BERD împrumută Moldovei 20 milioane dolari SUA pentru modernizarea Î.S. Moldelectrica

(photos.com)
Tatiana Chiriac
22.05.2012

Prim-ministrul Vlad Filat şi Paul Henri Forestier, Director regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru Caucaz, Moldova şi Belorusia, au semnat astăzi Acordul de finanţare în vederea modernizării infrastructurii energetice a Republicii Moldova. Acordul prevede acordarea unui împrumut Republicii Moldova de către BERD,  în valoare de 20 mil. dolari SUA. Perioadă de rambursare a împrumutului  este de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, şi o rată a dobânzii LIBOR (0,7314) 1%. Proiectul se preconizează a fi finalizat până la 30 aprilie 2017.

Prim-ministrul a precizat că obiectivul proiectului este reabilitarea reţelelor electrice interne de transport ale Î.S. „Moldelectrica", prin reconstrucţia unei substaţii de 400 kV; reconstrucţia a două substaţii de 110/10 kV; reconstrucţia a trei linii electrice de transport de 110 kV (1x10 km, 1x1km, 1x20km); furnizarea şi instalarea a doua transformatoare de 330/45/10 kV, şapte transformatoare de 110/35/10 kV şi trei transformatoare de 110/10 kV; instalarea celulelor electrice şi a întrerupătoarelor în câteva substaţii; acordarea consultanţei echipei de implementare a proiectului şi efectuarea lucrărilor de proiectare aferente.

„Asigurarea securităţii energetice este una din priorităţile Guvernului. Pentru realizarea ei am demarat un amplu proces care are ca şi scop final interconectarea sistemului energetic al Republicii Moldova la sistemul unic european de transport al energiei electrice", a declarat Prim-ministrul.

În acest context, Premierul a mai menţionat că Guvernul a negociat proiectul de modernizare a reţelei electrice interne de transport ale Î.S. „Moldelectrica" cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţie (BEI), care sunt dispuse să co-finanţeze proiectul cu 20 mil. dolari SUA şi, respectiv, cu 17 mil. euro. Totodată, Comisia Europeană a luat decizia de a co-finanţa proiectul cu un grant în mărime de 8 mil. euro, prin intermediul Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate.

La rândul său, Directorul Regional BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belorusia, Paul Henri Forestier a menţionat buna colaborare pe care o are BERD cu Republica Moldova, precizând că, pe parcursul celor 20 de ani de colaborare BERD a investit peste 600 mil. euro în peste 85 proiecte în diverse sectoare ale economiei naţionale.

Paul Henri Forestier a mai precizat că BERD examinează posibilităţi de a iniţia noi proiecte comune cu Republica Moldova în asemenea domenii cum sunt transporturile şi căile ferate.

Oficialii şi-au exprimat convingerea că potenţial pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi BERD există, iar colaborarea actuală va continua să genereze beneficii directe cetăţenilor Republicii Moldova.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor