Ben Hodges, despre potenţialele ţinte pe care le-ar lovi SUA în cazul unui atac nuclear rusesc

Ben Hodges
Ben Hodges (Captură Foto)

America va riposta cu “o lovitură devastatoare” împotriva armatei ruse dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, a avertizat Ben Hodge, fost comandant general al armatei SUA din Europa.

General-locotenent în retragere Ben Hodges a declarat că răspunsul Americii “s-ar putea să nu fie nuclear”, dar a avertizat că, în cazul în care şeful de la Kremlin va folosi arme nucleare în Ucraina, SUA ar putea să “distrugă Flota Mării Negre sau să distrugă bazele ruseşti din Crimeea”, relatează Daily Mail.

Comentariile sale vin după ce Putin a provocat o undă de şoc în întreaga lume, când a anunţat “mobilizarea parţială” a forţelor sale militare de rezervă pentru a-şi continua invazia în Ucraina.

De asemenea, într-un avertisment adresat direct liderilor occidentali şi ai NATO, Putin a insistat că va folosi “toate mijloacele” necesare pentru a apăra porţiunile de teritoriu confiscate în Ucraina sau care urmează să fie anexate de forţele Kremlinului, înainte de a ameninţa că va folosi arme nucleare.

“Dacă există o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a ţării noastre şi în protejarea poporului nostru, vom folosi cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem - şi nu blufez”, a afirmat Putin, în timpul unui discurs televizat adresat miercuri dimineaţă poporului rus.

Generalul Hodges, care a comandat armata americană în Europa între 2014 şi 2018, a subliniat că “posibilitatea” ca Putin să ordone un atac nuclear asupra Ucrainei este “foarte puţin probabilă”.

Dar el a spus că utilizarea oricăror arme strategice de distrugere în masă ar fi întâmpinată cu o reacţie rapidă şi severă din partea preşedintelui Joe Biden.

“El [Putin] ştie că SUA va trebui să răspundă dacă Rusia foloseşte o armă nucleară. Răspunsul SUA ar putea să nu fie nuclear... dar ar putea foarte bine să fie un atac devastator care ar putea, de exemplu, să distrugă Flota Mării Negre sau să distrugă bazele ruseşti din Crimeea. Aşadar, cred că preşedintele Putin şi cei din jurul său vor fi reticenţi în a atrage SUA direct în conflict”, a declarat Hodges pentru MailOnline.

În timpul discursului, Putin a acuzat că NATO încearcă să lanseze “o acţiune militară pe teritoriul rusesc”.

“În politicile sale agresive antiruseşti, Occidentul a depăşit toate limitele. Auzim în mod constant ameninţări la adresa poporului nostru, iar unii politicieni iresponsabili din Occident vorbesc nu doar despre a dota Ucraina cu sisteme militare cu rază lungă de acţiune care vor putea lovi Rusia.

Există planuri la Washington şi la Bruxelles de a muta acţiunea militară pe teritoriul rusesc. Nu se vorbeşte doar despre distrugerea Rusiei pe câmpul de luptă, ci şi despre suveranitatea politică, culturală şi toate celelalte tipuri de suveranitate. Acum vorbesc despre şantaj nuclear”, a declarat preşedintele rus.

Potenţialele zone de atac pentru SUA, în cazul în care Rusia lansează un atac nuclear, ar putea include portul naval Sevastopol de pe coasta vestică a Crimeei, care a fost ocupat de forţele Kremlinului de când peninsula a fost anexată în 2014.

Îngrijorată, Moscova a mutat deja unele dintre submarinele sale de atac din clasa Kilo din peninsula Crimeea în sudul Rusiei, de teamă că acestea ar putea fi lovite de tiruri ucrainene cu rază lungă de acţiune, potrivit serviciilor secrete britanice.

În buletinul său informaţional de marţi, Ministerul britanic al Apărării a susţinut că aceste submarine au fost “aproape sigur” mutate în Krasnodar Krai, în Rusia continentală, de la baza navală de la Sevastopol.

Măsura vine în contextul în care Putin se confruntă cu posibila prăbuşire a aşa-numitei sale “operaţiuni militare speciale” după o contraofensivă ucraineană lansată recent, în urma căreia forţele ruse din nord-vest au fost împinse înapoi peste graniţa ucraineană.

Având în vedere că s-au raportat probleme de personal şi o lipsă critică de echipament militar, Putin a anunţat miercuri “mobilizarea parţială” a 300.000 de rezervişti militari - o premieră în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial - şi referendumuri în zonele ocupate din Ucraina pentru a le face parte din Rusia.

Referendumurile vor avea loc în Doneţk şi Lugansk - care împreună formează Donbasul -, precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson.

Casa Albă a respins marţi aceste planuri de a organiza referendumuri în anumite părţi ale Ucrainei şi a spus Moscova, catalogând planurile Kremlinului drept “imposturi fără legitimitate”.

La rândul său, NATO a condamnat în cei mai “duri termeni posibili” referendumurile false organizate în vederea anexării de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Într-un comunicat, alianţa a susţinut că posibilele anexări nu au nicio “legitimitate” şi reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU.

Ucraina a răspuns avertizându-şi cetăţenii că orice oficial care promovează sau organizează votul riscă o “pedeapsă cu închisoarea de la cinci la zece ani” - precum şi o posibilă confiscare a bunurilor de către stat şi interzicerea angajării în anumite posturi pentru o perioadă de până la 15 ani.

Oficialii din Lugansk, Doneţk şi Herson au declarat că referendumurile vor avea loc în doar câteva zile - de vineri, 23 septembrie, până luni, 27 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe