Beijingul aplică noi legi controversate în Marea Chinei de Sud. Filipine îşi intensifică patrulările în zonă

O navă a Gărzii de coastă chineze atacând cu tunuri cu apă o navă a Gărzii de coastă filipineză (Philippine Coast Guard)
Redacţia
15.06.2024

Filipine a intensificat patrulele în Marea Chinei de Sud disputată, înainte de intrarea în vigoare a unui nou regulament chinez care împuterniceşte paza de coastă să reţină străinii acuzaţi de încălcarea teritoriului.

Regulamentul, care intră în vigoare începând de sâmbătă, marchează o nouă escaladare a tensiunilor în această cale maritimă intens disputată, care este una dintre cele mai importante din punct de vedere economic şi una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume, potrivit The Guardian.

Conform legislaţiei actualizate, străinii acuzaţi că au intrat ilegal în apele chinezeşti pot fi reţinuţi pentru o perioadă de până la 60 de zile fără proces.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a descris anterior noile reglementări chineze ca fiind îngrijorătoare şi o "escaladare a situaţiei".

De asemenea, el a declarat că, dacă un cetăţean filipinez este ucis "printr-un act intenţionat", acest lucru ar fi foarte aproape de "un act de război".

China revendică aproape 90% din Marea Chinei de Sud - deşi un tribunal internaţional de la Haga a respins acest lucru. Filipine, precum şi Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan au, de asemenea, pretenţii teritoriale care se suprapun.

Există îngrijorări tot mai mari că, pe măsură ce se intensifică confruntările maritime în aceste ape, creşte şi riscul unei erori de calcul care ar putea provoca din greşeală un conflict.

Filipine a acuzat în repetate rânduri China de comportament periculos, inclusiv utilizarea de tunuri cu apă şi tamponarea ambarcaţiunilor sale pentru a perturba misiunile pazei de coastă filipineze. Astfel de incidente au atras avertismente din partea SUA, care a declarat că va apăra Filipine, un aliat, în cazul unui atac armat asupra navelor, aeronavelor şi forţelor armate sau a Gărzii de Coastă filipineze din Marea Chinei de Sud.

Reprezentanţii grupurilor de pescari au declarat presei filipineze în această săptămână că se tem de faptul că vor fi reţinuţi pe mare, dar nu au altă opţiune decât să continue, din cauză că mijloacele lor de trai depind de acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că reglementările au ca scop "standardizarea procedurilor administrative de aplicare a legii ale agenţiilor Gărzii de Coastă şi o mai bună menţinere a ordinii pe mare" şi că "persoanele şi entităţile nu au motive de îngrijorare atât timp cât nu au făcut nimic ilicit".

Filipine şi-a sporit patrulele înainte de intrarea în vigoare a regulilor, potrivit lui Roy Vincent Trinidad, purtătorul de cuvânt al Marinei filipineze pentru Marea Filipinelor de Vest, care a declarat că Filipine colaborează, de asemenea, cu partenerii şi aliaţii pentru a răspunde la această chestiune.

"Nu suntem singurii îngrijoraţi, chiar şi alte ţări sunt preocupate de acest lucru", a declarat Trinidad pentru presa locală în această săptămână.

El a spus că agenţiile lucrează pentru a se asigura că pescarii filipinezi, care se plâng de mult timp de hărţuire de către navele chineze, nu vor fi arestaţi.

"Nu se va întâmpla nimic. Acţiunile din acest moment ale Marinei filipineze, ale forţelor armate, ale Gărzii de Coastă, ale Biroului de Pescuit şi Resurse Acvatice şi ale tuturor celorlalţi actori din domeniul maritim ai guvernului filipinez previn o astfel de situaţie", a spus el.

Collin Koh, cercetător principal la Institutul de Studii de Apărare şi Strategice din cadrul Şcolii de Studii Internaţionale S. Rajaratnam, a declarat că noile reglementări reprezintă o formă de "război juridic".

"Este menit să intimideze, este menit să ameninţe", a spus el, adăugând că scopul lor este să reamintească unor ţări precum Filipine că China are o Marină şi o Gardă de Coastă mai mari.

Cu toate acestea, formularea legii a rămas vagă, a spus Koh. Legea privind paza de coastă a Chinei, care a fost introdusă pentru prima dată în 2021, se aplică "zonelor maritime aflate sub jurisdicţia chineză", dar nu defineşte clar acest lucru. În cazul în care China ar aresta efectiv filipinezi pe mare, acest lucru ar implica riscuri semnificative pentru Beijing, a adăugat el.

"Ce se întâmplă dacă, în procesul de a încerca să arestaţi infractori în conformitate cu noile orientări, vă ciocniţi cu forţele maritime filipineze, [şi] cineva moare?", a spus Koh, adăugând că acest lucru ar putea duce apoi la invocarea tratatului de apărare reciprocă dintre Filipine şi SUA.

Aplicarea noii legi ar putea, de asemenea, să determine Filipine să avanseze propriile provocări legale împotriva Chinei, a continuat Koh.

Filipine a declarat anterior că ia în considerare depunerea unei noi contestaţii juridice împotriva Chinei la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, acuzând-o de daune de mediu în zona economică exclusivă a Filipinelor - apele care se întind pe o distanţă de 370 km de la linia de coastă a unui stat şi în care o ţară are drepturi speciale de a exploata resurse şi de a construi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor